Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

På kaféet E Jona i Tirana diskuterar Marash Logu, Kristi Cina, Melina Didani, Kristina Doko, Anxhela Kosta och Alba Brojka framtiden för Albanien.

EU hägrar för unga i Albanien

De hoppas på EU – men vill inte dit för snabbt. De gillar den ökade turismen – men vill inte offra sin natur. Och trots landets dåliga rykte anser de att de aldrig haft så bra möjligheter som just nu.

Hällregnet vräker ner över caféerna och restaurangerna i Blloku. Det som en gång var kommunistelitens egen stadsdel i Tirana är nu den albanska huvudstadens mest attraktiva område.

Till Blloku släpptes inte vanliga albaner in förr i tiden. Nu sitter de unga och utbildade här – med en ljus bild över vad som väntar.

Trots ösregnet.

- Jag är optimist eftersom den nya generationen anstränger sig så hårt för att göra något bättre än den gamla. Vi har sett hur många saker börjat förändras, till exempel kring kvinnors rättigheter. Kvinnor är mer respekterade och fria att säga vad de vill nu, säger Marinela Bogdani när TT hälsar på inne på caféet E Jona.

Nepotism

Marinela och hennes kompisar tillhör Unyaa – en FN-inriktad, egenledd organisation i Tirana, med målet att få unga att engagera sig i samhällsfrågor. De är fullt medvetna om att de inte är representativa för hela befolkningen i stort, eller ens den albanska ungdomen.

Vad de säger är ändå viktigt. De har engagerat sig, utbildat sig och tänkt till. De unga på caféet kan vara nästa generations ledare i Albanien.

Om de får chansen.

- Det finns många unga albaner som studerat utomlands, men sedan kommer tillbaka och upptäcker att det inte finns plats för dem. Vi måste se till att den offentliga sektorn fylls upp av kunskap, inte av nepotism och korruption. Min familj har inga politiska kontakter. Jag har fått kämpa för att synas, säger Alba Brojka, som läst vid Europa-universitetet i Brygge och nu är en av ledarna i Unyaa.

Uselt rykte

Albanien var en gång i tiden Europas mest märkliga och slutna land – hårt hållet av den egensinnige kommunistdiktatorn Enver Hoxha som genom åren bröt med såväl Sovjetunionen som Kina efter att ha anklagat dem för att svika de politiska idealen.

Hoxha – vars gamla lyxvilla ligger bara ett stenkast bort – lämnade dock efter sig ett urfattigt och korrupt rike. Kommunismens fall har följts av hårda år med politisk och ekonomisk oro, massflykt och brottslighet.

Albaniens rykte är egentligen inte så mycket bättre nuförtiden.

- Många är skeptiska mot Albanien – att vi har vapen och bomber och allt som folk har med sig hit kommer vi att stjäla, säger Anxhela Kosta.

- Vi stjäl till och med deras njurar, flinar Kristi Cina.

Inte blir det bättre av att många reportage från landet mest går ut på att bekräfta en invand bild.

- Jag fick nyss besök av franska journalister och de ville bara att jag skulle hitta arbetslösa eller folk som vill lämna landet eller håller på med knark, suckar Marash Logu, som studerat i Lyon.

Vill vänta med EU

De unga i Unyaa tror ändå på något bättre. Ett EU-medlemskap hägrar i framtiden. Albanien har i sommar fått löfte om att nästa år inleda formella inträdesförhandlingar. Samtidigt växer turismen så det knakar, med möjlighet till nya intäkter.

På båda områdena vill ändå ungdomarna skynda långsamt. EU-medlemskapet får gärna ta sin tid för att landet och dess ledare ska hinna anpassa sig. Inte minst är oron stor för att drabbas av det som skett med så många av de senast anslutna EU-länderna i öst.

- Ungdomarna lämnar sina hemländer. Det är en av de mest negativa effekterna av EU-medlemskapet. Och det är inte de arbetslösa utan medelklassen som lämnar, konstaterar Alba Brojka.

"Vi kan och vi ska"

Och turismen får inte gå överstyr.

- Turister vill åka till ställen med rik kultur och uppleva något nytt. Vi får inte förlora det som är unikt med oss, varnar Emjona Hila.

Unyaa-gängets framtidstro är ändå stark.

- Troligen är nu det bästa tillfället någonsin att vara alban. Det finns ingen anledning att vara pessimist. Vi kan visa att vi kan och ska förändra landet, säger Kristi Cina i Tirana.