EU:s läkemedelsmyndighet EMA meddelar under fredagen att de rekommenderar att Modernas coronavaccin ska godkännas för barn över 12 år.
EU:s läkemedelsmyndighet EMA meddelar under fredagen att de rekommenderar att Modernas coronavaccin ska godkännas för barn över 12 år. Bild: Matias Delacroix

EU godkänner Modernas vaccin till barn

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) rekommenderar att Modernas coronavaccin ska godkännas för barn över 12 år, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

EMA meddelar under fredagen att de rekommenderar att Modernas coronavaccin godkänns för barn mellan 12 och 17 år. Vaccinet är redan godkänt för personer över 18 år, och nu är det upp till EU-kommissionen att godkänna vaccinet.

Myndigheten har tillsammans med Moderna undersökt vaccinets effekter och kommit fram till att nivåerna av antikroppar hos barn mellan 12 och 17 år kan likställas med det för unga vuxna mellan 18 till 25 år.

Ingen av de över 2 000 barn som gavs vaccinet i undersökningen ska ha utvecklat covid-19, och de vanligaste biverkningarna var likt för vuxna bland annat smärta i armen, trötthet, huvudvärk, muskelvärk, illamående och feber.

ANNONS

Vaccinet är tänkt att ges på samma sätt som till vuxna, det vill säga vid två tillfällen med minst fyra veckors mellanrum.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS