EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid ett möte i Kiev i september.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid ett möte i Kiev i september. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

EU-förslag om miljardstöd till Kiev

EU-kommissionen vill låna ihop nästan 200 miljarder svenska kronor till Ukraina under 2023 – och hoppas att Ungern slutar att streta emot.

ANNONS
|

Tanken är att 1,5 miljarder euro i månaden ska föras över från EU till de styrande i Kiev under 2023 för att hålla igång skolor och sjukvård och göra det möjligt att betala löner och pensioner.

– Rysslands oavbrutna attacker på Ukraina, dess städer och infrastruktur gör livet outhärdligt. Ukraina behöver vår hjälp, konstaterar EU:s finans- och handelsansvarige viceordförande Valdis Dombrovskis på en presskonferens i Bryssel.

Pengarna ska ges i långsiktiga lån, som inte ska behöva börja betalas tillbaka förrän från år 2033 – och då under 35 års tid. I förslaget ingår också att EU:s medlemsländer under tiden kommer att täcka Ukrainas räntekostnader.

ANNONS

– Det här är ett avsteg från EU:s klassiska makrofinansiella stöd. Vi presenterar ett skräddarsytt paket som tar itu med de akuta behov som Ukraina står inför, säger Dombrovskis.

Strid med Ungern?

EU-kommissionens avsikt är att låna ihop pengarna, med EU:s långtidsbudget som säkerhet.

"Det här visar äkta solidaritet från EU. Tillsammans står vi emot Rysslands aggression, tillsammans återbygger vi Ukraina, tillsammans kommer vi att vara i EU", kommenterar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Twitter.

Förslaget går nu vidare till EU:s medlemsländer och EU-parlamentet att besluta om – något som kommissionen hoppas ska gå snabbt.

Ungern har dock redan på förhand flaggat för att man inte vill vara med om något gemensamt lånande till Ukraina, vilket i så fall riskerar att sätta stopp eller åtminstone kraftigt försena paketet.

Rättsstatstvist

Samtidigt är Ungern självt ute efter stora pengasummor från EU. Landets del av EU:s gigantiska stödpaket efter coronakrisen har ännu inte betalats ut, på grund av missnöjet i Bryssel med hur landet uppfyller rättsstatens principer och bekämpar korruption.

Sannolikt kan den tvisten behöva lösas innan Ukrainastödet blir klart.

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn är ändå optimist.

– Jag är övertygad om att vi till sist kommer att hitta en lösning, säger Hahn på presskonferensen i Bryssel.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS