Aldrig förr har så många fåglar och fjäderfän fått avlivas efter att ha drabbats av fågelinfluensa i Europa. Arkivbild.
Aldrig förr har så många fåglar och fjäderfän fått avlivas efter att ha drabbats av fågelinfluensa i Europa. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

EU: Förödande spridning av fågelinfluensa

ANNONS
|

Det senaste året har Europa drabbats av 2 500 utbrott av fågelinfluensa, visar siffror från EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa).

Mellan oktober 2021 och september 2022 tvingades myndigheter döda 50 miljoner fåglar och fjäderfän i 37 länder, uppger Efsa, som kallar året för "det mest förödande" hittills vad gäller sjukdomen.

De många utbrotten kom i två vågor, och enligt Efsa är det första gången man inte sett en viloperiod mellan vågorna.

Takten heller inte ut att minska. Sedan början av september har Efsa registrerat 400 utbrott på gårdar i 18 länder och ytterligare 600 fall hos vilda djur, främst änder och svanar.

ANNONS

Fågelinfluensa är en av de allvarligaste sjukdomarna som kan drabba fjäderfän och har väldigt hög dödlighet. Vintern för två år sedan drabbades Sverige av den värsta influensasäsongen hittills, då totalt cirka 2,5 miljoner tamfåglar fick avlivas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS