Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vladimir Putin säger att han tänker låta sig vaccineras med Sputnik-vaccinet på tisdagen.
Vladimir Putin säger att han tänker låta sig vaccineras med Sputnik-vaccinet på tisdagen. Bild: Alexei Druzhinin/AP/TT

EU-experter ska utvärdera ryskt Sputnik-vaccin

Experter från EU:s läkemedelsmyndighet EMA kommer att besöka Ryssland i april för att utvärdera de kliniska testerna av coronavaccinet Sputnik V. Förhoppningen är att kunna godkänna vaccinet för användning i EU-länder.

Rysslands president Vladimir Putin tänker själv låta sig vaccineras under tisdagen, säger han i en tv-sändning. Han är kritisk till att vissa europeiska myndigheter har ställt sig skeptiska till ett vaccin utvecklat i Ryssland.

– Vi tvingar inte på någon någonting. Vaccinering är förstås frivilligt för varje individ. Förresten så tänker jag ta det själv i morgon, säger Putin.

Rysslands statligt sponsrade Sputnik-vaccin har marknadsförts till andra länder, men har mötts av skepsis både i västvärlden och i Ryssland. Färre än var tredje ryss vill ta Sputnik-sprutan, enligt en undersökning från det oberoende institutet Levada Center.

Medicinska tidskriften The Lancet har publicerat en undersökning som visat att Sputnik V är 90 procent effektivt.

– Trots att människor medvetet försökt misskreditera vårt vaccin, så visar fler och fler länder intresse för det, säger Putin.

EMA har redan börjat förbereda utvärderingen av vaccinet, med planen att kunna godkänna det för användning i alla 27 EU-länder.