EU enades om en lösning

ANNONS
|

EU-toppmötets enighet var enligt Nicolas Sarkozy bara början på ett hårt arbete. Representanter för G8-gruppen, världens ledande industriländer, bestämde i går att de skulle mötas i New York, kanske redan i början av november.

I går föll börserna åter i Europa och Asien. Finanskrisen är global och EU bjuder in alla världens länder för en lösning. Man talar om ett nytt Bretton Woods, mötet i amerikanska New Hampshire, som efter andra världskriget skapade Världsbanken och Internationella valutafonden.

- Det är bråttom, sade Sarkozy, som i morgon ska träffa USA:s president George W Bush för samtalen om en ny global agenda, en ny världsordning.

ANNONS

- Efter New York åker vi till Peking, och det är inga semesterresor, sade han.

Sedan i början av sommaren har EU drabbats av flera bakslag. Förutom den globala finanskrisen som skurit rakt igenom de europeiska ländernas ekonomier och banksystem finns också Irlands nej till Lissabonfördraget (EU:s förslag till ny grundlag) och Georgienkrisen med den ryska invasionen av Sydossetien.

Efter en inledning då alla länder försökte lösa finanskrisen efter eget huvud enades de 27 stats- och regeringscheferna om ett gemensamt räddningspaket. När EU-ledarna i går lämnade Bryssel hade de fått upp styrfarten och Nicolas Sarkozy sade att man inte tänker släppa rodret. På en fråga om han hade en plan B svarade den franske presidenten att det inte var nödvändigt.

- Vi går igenom en av de svåraste kriser världen upplevt på många år. Men vi har en bra plan. Om vi märker att den inte fungerar förbättrar vi den, sade Sarkozy självsäkert.

Och det är Nicolas Sarkozy som varit den drivande för att ena EU-länderna efter finanskrisens utbrott. Vid första mötet 4 oktober lyckades de 15 länder som har euro som gemensam valuta inte enas. När Angela Merkel och andra länder gick sin egen väg påminde Sarkozy om EU:s grundidé om enighet. Han påpekade krisens omfång och han gav sig inte.

ANNONS

I helgen gjorde den franske presidenten ett nytt försök och bjöd även in Storbritanniens premiärminister Gordon Brown. De deltagande 16 ländernas ledare kom då överens, och vid EU-toppmötet här i Bryssel skrev sedan alla EU-ledarna under det ekonomiska och finansiella räddningspaketet för Europa.

- Och när vi nu nått enighet, får vi inte överge den linjen, sade Sarkozy.

Danmark har under toppmötet aviserat folkomröstning om euron och Nicolas Sarkozy trodde att andra länder kommer att haka på eurosamarbetet. Han nämnde Sverige som exempel.

Att EU skulle komma överens om gemensamma regler för invandring och asylfrågor var väntat. När det gäller frågan om Lissabonfördraget har den lagts på is fram till toppmötet i december. Men Nicolas Sarkozy sade att det inte råder något tvivel om att medlemmarna snart kan vara överens om en ny grundlag för EU.

Försöken att förbättra relationen till Ryssland kommer att bli en viktig fråga för EU framöver, enligt nuvarande planer vid ett möte i franska Nice 14 november. Och Nicolas Sarkozy kommenterade de EU- och FN-ledda förhandlingarna mellan Georgien och Ryssland som i onsdags kollapsade i Genève.

- Vi måste möta vår granne i öster med respekt. Jag vet inte om det var fallet i Schweiz.

ANNONS

När det gäller klimatmålen och energipaketet måste de frågorna vara lösta före årets slut. Flera länder, som Tyskland, Polen och Italien, har uttalat oro för att de mål EU-ledarna beslutade om förra året gör att deras industrier inte klarar konkurrensen från stora ekonomier som Indien och Kina. Inte heller där tvekade Frankrikes president.

- Klimatet är så viktigt, man kan inte överge det för finanskrisen, sade Sarkozy och tillade att alla måste säga ja och kommer att göra det.

Den franske presidenten underströk att han inte tänkte lämna över stora och viktiga frågor till nästa ordförandeskap och riktade sig mot Tjeckien som tar över ordförandeklubban 1 januari 2009.

- Men att Frankrike överlämnar ordförandeskapet betyder inte att vi kommer att vara tysta i framtiden.

Sarkozy var nöjd med toppmötet, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso dubblade - och sade att han var "extremt nöjd".

ANNONS