Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spanien borde ha släppt Kataloniens förre regionale vicepresident Oriol Junqueras efter att han röstats fram i EU-valet i maj, enligt EU-domstolen. Arkivbild. Bild: Francisco Seco/AP/TT
Spanien borde ha släppt Kataloniens förre regionale vicepresident Oriol Junqueras efter att han röstats fram i EU-valet i maj, enligt EU-domstolen. Arkivbild. Bild: Francisco Seco/AP/TT

EU-dom om katalansk topp spär på spansk röra

Spanien gjorde fel när Kataloniens förre regionale vicepresident Oriol Junqueras inte släpptes från häkte för att tillträda sin roll som EU-parlamentariker i maj, enligt EU-domstolen.
Utslaget påverkar förhandlingarna om en ny spansk regering.

Om spanska myndigheter ville hindra Junqueras från att resa till EU-parlamentet behövde de begära att parlamentet skulle häva hans immunitet, enligt domstolen. Immuniteten gäller enligt beslutet från att valresultaten offentliggjorts.

Junqueras har som parlamentariker immunitet från brottsutredningar i hemlandet. Han borde därför ha fått lämna häktet för att svära eden till den spanska konstitutionen som spanska EU-parlamentsledamöter måste göra.

Eftersom han inte kunde svära eden har Spanien räknat hans parlamentsplats som vakant.

Juridiskt oklart

Junqueras greps hösten 2017 efter det katalanska styrets utbrytningsförsök. Spaniens högsta domstol (Tribunal supremo) dömde honom i oktober till 13 års fängelse för uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Av de nio dömda katalanska separatistledarna straffades han hårdast.

Redan som häktad kandiderade Junqueras i EU-valet i våras och valdes in för det separatistiska vänsterpartiet ERC, som han var partiledare för.

Var torsdagens EU-dom får för juridiska konsekvenser är inte klart. Domen kan ogiltigförklara ett beslut i högsta domstolen i juli, som satte stopp för en frigivning av Junqueras.

De politiska följderna blev snabbt desto tydligare.

Politiskt känsligt

Socialistpartiet PSOE är mitt uppe i känsliga förhandlingar med ERC om regeringsbildningen efter parlamentsvalet den 10 november. PSOE måste övertala ERC att lägga ned sina röster för att ha en chans att kunna bilda regering ihop med vänsteralliansen Unidas Podemos.

ERC:s talesperson Marta Vilalta, som sitter i partiets förhandlingsdelegation, gör klart att ERC inte återvänder till förhandlingsbordet förrän PSOE visar hur de ställer sig EU-domen om Junqueras. ERC vill också först veta vad statsadvokaten (abogacía del estado) nu tänker göra i fallet Junqueras.

Statsadvokaten, som ska försvara statens intressen, var en de tre parterna i processen mot de åtalade katalanska politikerna och rörelseledarna.

Kräver frisläppande

ERC kräver att Junqueras ska friges omedelbart.

– Dagens beslut var historiskt, tydligt och starkt. Vi begär att domen (mot honom) ogiltigförklaras, säger Pere Aragonès som är vice regionpresident i Katalonien.

Nu blir det upp till högsta domstolen att besluta om Junqueras överklagan.

Kommentarerna från PSOE är försiktiga.

– Vi behöver ta itu med situationen i Katalonien genom dialog, säger vice premiärministern Carmen Calvo enligt El País.

Källor inom PSOE uppger för tidningen att partiet som värst räknar med att överläggningarna med ERC försenas; EU-domen var väntad och redan diskonterad i förhandlingarna.

Puigdemont hoppas

På lördag inleder ERC en sedan tidigare planerad partikongress där den fortsatta taktiken visavi PSOE blir en huvudfråga.

Domen kan även påverka den tidigare regionpresidenten Carles Puigdemont och ex-ministern Toni Comín, som båda flyttat till Belgien för att undvika rättsliga förfaranden i Spanien.

Även de valdes in i EU-parlamentet i maj och kunde inte heller tillträda eftersom de inte reste till Madrid för insvärningsceremonin.