EU-debut för Ulf Kristersson

Den nytillträdde moderatledaren Ulf Kristersson har i skuggan av EU-toppmötet i Bryssel gjort debut bland EU:s absoluta maktelit. Han lämnar mötet mer positiv inför EU:s framtid än han var på vägen dit.

ANNONS
|

- Det finns en anda, med lite driv i steget. Det finns en känsla av allvar, men också lite jävlar anamma – nu har vi stora problem att lösa och de ska vi också lösa, säger han till TT efter det så kallade EPP-mötet, där högerledare samlas för att prata ihop sig inför toppmötet.

På EPP-mötet deltog bland andra Tysklands Angela Merkel, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Den italienske högerledaren Silvio Berlusconi var också på plats.

ANNONS

Svåra förhandlingar

Mötet präglades av en besvikelse över att EU:s brexitförhandlingar med britterna kärvar och att flera högerledare befinner sig i komplicerade regeringsförhandlingar på hemmaplan, däribland Angela Merkel och Österrikes högerledare Sebastian Kurz. Men grundsynen på EU:s framtid är mer hoppfull nu än för ett år sedan, enligt Ulf Kristersson.

- Det är klart att det är komplicerade regeringsförhandlingar i ganska många länder. Det gäller Tyskland. Det gäller Österrike. Det tror jag vi kommer att se i de flesta länderna i fortsättningen.

Både Merkel och Kurz beskrev enligt Kristersson läget i regeringsförhandlingarna, men det ska inte ha getts några tydliga signaler om hur de kommer att sluta.

Kurz lyft från tredjeplats i opinionsmätningarna till nummer ett på valdagen har gjort intryck på M-ledaren inför nästa års riksdagsval. Men han vill inte spekulera i hur han själv hade gjort om han var i Kurz kläder, och skulle välja samarbete med högerpopulister eller socialdemokrater.

- Alliansen kommer gå till val tillsammans med en tydlig ambition att regera tillsammans.

ANNONS

Ser inga sprickor

När det gäller brexitförhandlingarna ser Ulf Kristersson inga tecken på sprickor bland de 27 länder som EU-förhandlaren Michel Barnier företräder i samtalen med den brittiska regeringen.

Han säger att han likt kollegorna i EPP, anförda av Merkel, hoppas att man har nått tillräckliga framsteg vad gäller skilsmässonotan, medborgerliga rättigheter och Nordirlands gräns mot Irland för att börja förhandla om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien i december.

- Men det vet ju ingen än, säger han.

- Vi kan inte gå in i de här förhandlingarna med någon annan ambition än att det ska bli så bra som möjligt, tillägger han och varnar för tankegångar som att britterna borde straffas eller att man nu ska statuera exempel för att avskräcka andra som vill lämna EU.

- Det är solklart att vi inte är där ännu. Det är en entydig bild. Det är ingen av oss som hävdar motsatsen.

ANNONS

Blygsam Löfven?

- Jag tycker det är bekymmersamt att det känns skakigt i brittisk politik just nu, vad de i grund och botten vill. Att de vill lämna EU är alldeles uppenbart, men då måste man också vilja det på ett sätt som blir så bra som möjligt för britterna, säger M-ledaren.

Ulf Kristersson ser i grunden inga skillnader i hur han och statsminister Stefan Löfven ser på brexit och andra tunga EU-frågor.

- Min tydligaste invändning mot regeringens EU-linje är att jag tycker de är onödigt blygsamma och lågmälda. Det finns en efterfrågan på stabila nordeuropeiska länders aktiva deltagande i processen. Det behovet ökar efter britternas utträde, säger Kristersson i Bryssel.

Bryssel, TT:s utsände

Fakta: Kristersson och EPP

Ulf Kristersson (född 1963) valdes till partiledare för Moderaterna den 1 oktober. Han har tidigare bland annat varit ordförande för Moderata ungdomsförbundet 1988–92 och socialförsäkringsminister 2010–14. Han är uppvuxen i Torshälla utanför Eskilstuna och bosatt i Strängnäs.

EPP (European People's Party, Europeiska folkpartiet) samlar merparten av Europas kristdemokratiskt konservativa partier. Formell partiledare är den franske EU-parlamentsledamoten Joseph Daul (född 1947), även om tyske CSU-ledamoten Manfred Weber (född 1972) leder EPP:s partigrupp i EU-parlamentet. I EPP ingår bland andra Moderaterna och Kristdemokraterna, finländska Samlingspartiet och norska Høyre.

ANNONS