EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, tillsammans med Arlene Foster, ledare för det nordirländska unionistpartiet DUP, och DUP:s EU-parlamentariker i Diane Dodds i Bryssel.
EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, tillsammans med Arlene Foster, ledare för det nordirländska unionistpartiet DUP, och DUP:s EU-parlamentariker i Diane Dodds i Bryssel.

EU: Brexitavtal inom räckhåll nästa vecka

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier säger att ett brexitavtal är inom räckhåll nästa vecka. Samtidigt hotar det nordirländska unionistpartiet DUP att rösta ner Theresa Mays budget om de inte får sin vilja igenom om EU-utträdet.

ANNONS
|

- Ett avtal är inom räckhåll den 17 oktober, nästa onsdag, säger Michel Barnier i ett tal inför företagsledare.

Då träffas EU-ländernas ledare under två dagar i Bryssel för att fortsätta manglingen av hur Storbritannien ska lämna unionen.

Enligt Barnier skulle brexit innebära tullar av EU-standard mellan Irland och Nordirland. Deklarering av varor ska kunna fyllas i på förhand via nätet och de enda kontrollerna mellan Nordirland och resten av Storbritannien skulle vara scanning av streckkoder på lastbilar och containrar. Det ska göras i hamnar eller andra transitområden.

ANNONS

- Utmaningen är att försäkra oss om att dessa procedurer är så enkla som möjligt och inte betungande, särskilt inte för små och mellanstora företag, säger Michel Barnier.

Hotas av nordirländare

Samtidigt hotar det nordirländska unionistpartiet DUP, som är stödparti åt premiärminister Theresa Mays Tories, att rösta ner hennes budget i slutet av oktober om deras krav inte uppfylls. De går inte alls med på det Barnier föreslår, vilket han sade att han var medveten om i sitt tal.

Enligt BBC planerar de tio DUP-ledamöterna att rösta nej om brexitplanen inte innebär en öppen gräns mellan Nordirland och resten av Storbritannien. Ett nej till Theresa Mays budget skulle ytterst kunna resultera i en misstroendeomröstning mot henne.

Runt 30–40 parlamentsledamöter från oppositionspartiet Labour uppges vara beredda att backa premiärminister Theresa Mays brexitförslag, rapporterar The Times.

May behöver 320 röster av 650, och har redan 315 parlamentsledamöter, vilket kan göra rösterna från oppositionen avgörande. Dock uppges även 40 av de egna ledamöterna kunna rösta emot förslaget.

Betydande framsteg

Frågan om gränsen mellan EU-medlemsstaten Irland och Nordirland är kanske den mest svårlösta i brexitförhandlingarna.

ANNONS

Men ett litet framsteg i de tidspressade förhandlingarna skymtades på onsdagen. EU förväntar sig inte längre ett separat skriftligt förslag från Storbritannien i den infekterade frågan, uppger diplomatiska källor i Bryssel.

Förhandlare på båda sidor uppges göra sitt bästa för att minska meningsskiljaktigheterna.

Den polska EU-parlamentarikern Danuta Hubner, som är med i parlamentets arbetsgrupp för brexit, är försiktigt positiv.

- Min känsla är att det nu är mindre risk att vi inte kommer överens (om det brittiska EU-utträdet) än tidigare, säger hon.

"Jobbar dag och natt"

- Michel Barnier och hans team arbetar dag och natt med att få till ett avtal, men vi är inte där än, säger EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos på en presskonferens.

Samtidigt finns oro i Londons finansiella kretsar för brexit. Cirka 5000 arbetstillfällen inom finanssektorn väntas försvinna från London till kontinenten före EU-utträdet nästa år, uppskattar brittiska centralbanken Bank of England.

ANNONS

Klockan tickar för Bryssel och London att komma överens om detaljerna kring EU-utträdet, som ska ske den 29 mars i vår.

TT-Reuters

Fakta: Viktiga veckor om brexit

Här är den närmaste tidens viktiga datum i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU:

  1. 10 oktober: EU:s chefsförhandlare Michel Barnier informerar EU-kommissionen om läget.
  2. 12 oktober: De 27 kvarstannande EU-ländernas EU-ambassadörer diskuterar situationen vid ett kvällsmöte i Luxemburg.
  3. 13–15 oktober: Fortsatt arbete i både London och Bryssel för att ta fram nya formuleringar. Oklart ännu om något möte kommer att ske mellan Barnier och Storbritanniens brexitminister Dominic Raab.
  4. 16 oktober: De 27 kvarstannande ländernas EU-ministrar får en genomgång av läget på ett ministermöte i Luxemburg.
  5. 17 oktober: Toppmöte i Bryssel där Storbritanniens premiärminister Theresa May först ger sin syn på läget, varpå de kvarstannande 27 medlemsländernas ledare diskuterar situationen under en arbetsmiddag.
  6. 17–18 november: Preliminärt datum för ett eventuellt extrainsatt toppmöte i Bryssel för att nå en definitiv uppgörelse.
  7. 29 mars 2019: Storbritannien lämnar EU klockan 23, lokal tid – oavsett om något avtal är klart eller inte.

ANNONS