EU:s energikommissionär Kadri Simson hoppas på mer vindkraft till havs.
EU:s energikommissionär Kadri Simson hoppas på mer vindkraft till havs. Bild: Francisco Seco/AP/TT

EU blåser på för vindkraften till havs

Femdubbling till 2030. Och sen femdubbling igen till 2050. EU-kommissionen har stora förhoppningar på vindkraften till havs.

ANNONS

EU:s egen klimatförändringsgeneral, förste exekutive viceordföranden Frans Timmermans, är i vanlig ordning optimistisk.

– Den här strategin ger ett vinna-vinna-läge för både miljön och ekonomin. Vi siktar högt – för det är både bråttom och har stor potential, säger Timmermans på en presskonferens i Bryssel.

Samtidigt presenterar han och energikommissionären Kadri Simson en strategi för hur vindkraften till havs, och andra havsbaserade energikällor, ska utvecklas under kommande år.

Fem gånger fem

Från en totalkapacitet på tolv gigawatt i dag sätts målet till 60 gigawatt om tio år. Och därefter 300 gigawatt år 2050.

– Det är möjligt, hävdar Timmermans.

Strategin innehåller löften om att hjälpa till med att förmedla pengar till investeringar, utveckla samarbetet mellan EU-länderna och förbättra infrastruktur i till exempel hamnar.

ANNONS

– Även länder som inte har direktkontakt med havet är inblandade i det här. Och det finns potential för mycket mer, säger Simson, med hänvisning till produktion av vindkraftverk i bland annat Österrike och Spaniens inland.

Nöjda nordbor

Svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C) ger tummen upp.

– Det är en massiv signal om vilken riktning vi ska gå. Det är gigantiska summor vi pratar om, säger Federley.

– Det handlar också om att man i det här får en möjlighet att se över regler, så att vi inte gör ingrepp i känsliga ekosystem till exempel. Man kanske kan samplanera där ett ultimat område går över två-tre landsgränser. Det ska göras så effektivt som möjligt, säger Federley.

Även från Danmark hörs positiva ord.

"Det här är det mest ambitiösa förslag om förnybar energi som jag någonsin sett från EU", säger Anders Stouge på intresseorganisationen Dansk Energi i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: EU:s vindstrategi

I en omfattande ny strategi för förnybar energi till havs sätter EU-kommissionen målsättningen att öka vindkraftskapaciteten till havs från 12 gigawatt i dag till 300 gigawatt år 2050. Samtidigt ska den övriga havsbaserade energikapaciteten – via exempelvis vågkraft och tidvatten – ökas från 13 megawatt i dag till 40 gigawatt år 2050.

I strategin ingår bland annat hjälp med att förmedla investeringar, även till den tekniska utvecklingen och till en bättre planering och samarbete kring delade havsområden.

Källa: EU-kommissionen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS