Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen får kritik för att i somras ha flugit mellan Wien och Bratislava – en sträcka på 50 kilometer. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen får kritik för att i somras ha flugit mellan Wien och Bratislava – en sträcka på 50 kilometer. Arkivbild. Bild: Steve Reigate/AP/TT

EU-basen flög – i 19 minuter

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skulle besöka Slovakien och Österrike på samma dag den 21 juni så tog hon flyget – i en dryg kvart.

Den korta resan skapar nu rubriker i hemlandet Tyskland där von der Leyen får besk kritik i tidningen Bild.

– Det kostar en massa skattepengar, tid för att ta sig fram och tillbaka till flygplatsen och framför allt en hel del trovärdighet, säger Michael Jäger, generalsekreterare i Europeiska skattebetalarförbundet, till tidningen och kallar resan för en "ekologisk synd".

En talesman för EU-kommissionen uppger att olika alternativ undersöktes, men att flygturen till sist bedömdes som den bästa för att von der Leyen skulle hinna med att besöka sju olika länder inom två dagar.

Resan gjordes för att von der Leyen på plats i olika EU-länder skulle kunna ge klartecken till ländernas stora stödpaket efter coronakrisen.