Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De senaste två veckorna har smittspridningen ökat i Finland och man pratar om en femte våg. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva via AP.
De senaste två veckorna har smittspridningen ökat i Finland och man pratar om en femte våg. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva via AP.

EU avråder från resor till Finland – ett ”rött land”

De senaste två veckorna har smittspridningen ökat i Finland och nu avråder den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC från resor dit. Intensivvårdsavdelningarna har snart nått sin smärtgräns.

Finland har sedan tidigare klassats som ett så kallat ”gult land” på den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s karta över de värst drabbade länderna, något som Dagens Nyheter också rapporterat om.

Coronaläget har försämrats drastiskt och nu visar landet rött på kartan tillsammans med bland annat Irland, Tyskland och norra halvan av Norge. Det innebär att ECDC avråder från resor dit.

LÄS MER: Bali öppnar för svenska turister

En femte våg

De senaste två veckorna har man sett 72 till 200 nya smittofall per 100 000 invånare i Finland, där minst fyra procent av alla tester som tagits visat sig vara positiva.

På torsdagen hamnade fyra nya coronapatienter på intensivvårdsavdelningarna i Helsingfors och Nylands sjukhusdistrikt. Avdelningarna har nu totalt 13 patienter som ligger inne med covid-19. Enligt Lasse Lehtonen, diagnostikdirektör, finns det en smärtgräns på 15 patienter.

– Vi är ganska nära det, och ofta är det fler patienter på helgerna.Tyvärr kan vi redan tala om en femte våg av epidemin, säger Lehtonen till Ilta-Sanomat.

LÄS MER: Högt tryck på resor till höstlovet – hit åker göteborgarna

Patienter får vänta på vård

Lehtonen berättar vidare att de kommer bli tvungna att skjuta upp vård av patienter som lider av andra sjukdomar.

– I den meningen finns det en oro för att vaccintäckningen inte har stigit tillräckligt högt. Vi är det sämsta nordiska landet här. Det är lite irriterande eftersom detta är helt värdelöst mänskligt lidande för dem som lider av sjukdomen såväl som för dem vars andra behandlingar blir försenade, säger han till tidningen.

Två tredjedelar av dem som låg inne på Nylands sjukhusdistrikt var ovaccinerade och 20 procent beräknas ha fått den första dosen av vaccinet, enligt Ilta-Sanomat.

Rättelse: I en tidigare version stod det att två tredjedelar av de som låg inne var vaccinerade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.