Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna i Moskva håller upp ett ryskt vaccincertifikat efter att ha vaccinerats på Gum-varuhuset i centrala Moskva. Arkivbild.
En kvinna i Moskva håller upp ett ryskt vaccincertifikat efter att ha vaccinerats på Gum-varuhuset i centrala Moskva. Arkivbild. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT

EU öppnar för Schweiz – och Ryssland?

Schweiziska vaccinpass kan nu användas i EU. Och snart kanske också de ryska.

EU-kommissionen och Schweiz gav på torsdagen ömsesidiga klartecken till varandras "vaccinpass".

"Det här gör det möjligt för EU-medborgare och schweizare att resa säkert och friare den här sommaren", konstaterar EU-kommissionären Didier Reynders i ett uttalande.

Beslutet gäller redan från och med fredagen och innebär att de respektive certifikaten ses som likvärdiga.

Även för Ryssland kan något liknande vara på gång. Åtminstone har EU lyft frågan om ett ömsesidigt erkännande av varandras vaccincertifikat, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Vi har vänt oss till den ryska hälsoministern och föreslagit en diskussion om Ryssland är intresserade av en sådan process, säger EU:s Rysslandsambassadör Markus Ederer enligt den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass.

Inget av de vaccin som godkänts av EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) har än så länge godkänts av Ryssland – och vice versa. I EU:s nyinförda lagstiftning om vaccincertifikaten finns emellertid möjlighet för medlemsländerna att acceptera även sådana vaccin som ännu inte fått klartecken från EMA.