"Ett brutalt och vettlöst dåd"

Världens ledare om misstänkta terrordådet i Manchester.

ANNONS
|

"I natt har världen bevittnat en fruktansvärd attack, riktad mot barn, unga och deras föräldrar, på väg hem efter en konsert i Manchester. Det är ett brutalt och vettlöst dåd som skär i hjärtat hos varje empatisk människa. Vi sörjer de döda, vi tänker på familjerna vars älskade inte kom hem, och på de vars liv är förändrade för alltid. Sverige delar det brittiska folkets chock och vrede", säger statsminister Stefan Löfven (S) i en skriftlig kommentar på regeringens hemsida.

Löfven säger också att regeringen följer situationen noga, och står i kontakt med de brittiska myndigheterna som man är "redo att bistå i denna mörka stund".

ANNONS

Kungen kommenterar

"Det är med sorg som drottningen och jag tagit emot beskedet om det avskyvärda dådet i Manchester, Storbritannien", skriver kung Carl XVI Gustaf i ett skriftligt uttalande på hovets hemsida.

"Detta dåd är ytterligare ett attentat mot det öppna och toleranta samhälle som vi alla vill leva i. Det är viktigt att vi står enade tillsammans mot denna ofattbara ondska", skriver kungen.

"Hänsynslös omänsklighet"

Flera politiker uttrycker också sin sorg och sin avsky över händelsen via Twitter:

"Chockerande nyheter om misstänkt terrorattack i Manchester. Mina tankar går till offren och deras familjer", skriver utrikesminister Margot Wallström (S).

"Mitt hjärta finns i Manchester denna natt. Våra tankar går till offren", skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

Finlands president Sauli Niinistö säger till FNB att dådet mot en konsertplats full av unga "ett bevis på hänsynslös omänsklighet".

"Dödades av onda förlorare"

Donald Trump säger att USA står i "absolut solidaritet" med britterna.

– Som USA:s president och representant för dess folk; vi ber för människorna i Manchester. Vårt djupaste deltagande till dem som skadats så allvarligt i terrorattacken, till de många döda och till deras anhöriga, säger presidenten vid en gemensam pressträff med den palestinske presidenten Mahmud Abbas i Betlehem på Västbanken.

– Så många vackra unga dödades av onda förlorare... Jag kallar dem inte monster, för de hade gillat den termen. Jag kallar dem förlorare för det är det de är – kom ihåg det, säger Trump.

ANNONS

Även Mahmud Abbas uttrycker sitt deltagande med Storbritannien och premiärminister Theresa May med anledning av det misstänkta terrordådet i Manchester.

"Tyskland står vid er sida"

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uttrycktesorg och bestörtningöver attacken.

- Den här misstänkta terrorattacken kommer bara stärka vår beslutsamhet att fortsätta arbeta tillsammans med våra brittiska vänner, mot dem som planerar och genomför den här typen av omänskliga handlingar. Jag försäkrar det brittiska folket: Tyskland står vid er sida", säger hon.

Frankrikes president Emmanuel Macron reagerade med "fasa och chock" när han först hörde om dådet, enligt ett uttalande från hans stab. Macron planerar att tala med Storbritanniens premiärminister Theresa May om det inträffade, enligt AFP.

Landets premiärminister Édouard Philippe fördömer attacken som "den fegaste sortens terrorism", riktad "särskilt och medvetet" mot unga människor.

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull säger att händelsen är särskilt vidrig och kriminell, eftersom den har riktats mot tonåringar: "Detta är en attack mot oskyldiga. Det finns säkerligen inget brott mer förkastligt än mord på barn. Detta är en riktad och brutal attack mot unga människor överallt, mot frihet överallt".

Xi skrev till drottningen

Nya Zeelands premiärminister Bill English säger i ett uttalande att hans tankar går till varje familj som drabbats: "Det är förödande för föräldrarna när deras unga går till ett evenemang, ingen väntar sig att de ska mista sina liv på ett så grymt och oförutsett sätt", rapporterar The Guardian.

ANNONS

Guardian skriver också att Kinas president Xi Jinping sänt ett meddelande till drottning Elizabeth, där han uttrycker sina kondoleanser. Den statliga tv-kanalen CCTV rapporterar att Xi säger till drottningen att "det kinesiska folket står sida vid sida med det brittiska folket i denna svåra tid".

ANNONS