Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Costa Smeralda utanför den danska kusten i december 2019 Bild: Hensti/Wikimedia commons
Costa Smeralda utanför den danska kusten i december 2019 Bild: Hensti/Wikimedia commons

Ett av världens största fartyg i viruskarantän i Italien

Ryssland stänger gränsen mot Kina med anledning av coronaviruset. Och i Italien hålls 6 000 personer isolerade på ett av världens största kryssningsfartyg.
Kina uttrycker dock optimism om att begränsa spridningen.

Costa Smeralda ligger i Civitavecchia, en hamnstad nära Rom, och har två sjuka passagerare från Kina. I väntan på klarhet om huruvida det är det fruktade Wuhanviruset de drabbats av så hålls hela fartyget i karantän, meddelar operatören Costa.

Smeralda togs i drift så sent som förra året, och är med en kapacitet på över 6 000 passagerare ett av världens största kryssningsfartyg.

I dag meddelar också Ryssland att gränsen mot Kina stängs med anledning av viruset.

– Vi kommer att informera alla i dag om gränsstängningsåtgärderna längst i öster och andra åtgärder som vidtas av den ryska regeringen, säger premiärminister Michail Misjustin enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Landgränsen Ryssland–Kina är världens sjätte längsta.

Bild: TT
Bild: TT

Risken för att det nya coronaviruset sprids på flygplan kan minimeras, enligt Zhu Tao vid CAAC, den kinesiska motsvarigheten till Luftfartsverket. Enligt medier tillägger han på en daglig briefing att de utländska flygbolag som ställt in flyg till Kina gör det på grund av nya marknadsvillkor.

Tre japaner som i går flögs hem från Wuhan i ett flygplan som landets regering chartrade, har testats positivt för coronaviruset, enligt NHK. Två av dem uppges inte ha visat några symptom.

7 711 smittade

Coronaviruset kan vara smittsamt under inkubationstiden, som enligt Världshälsoorganisationen WHO pågår i mellan två dagar och två veckor. Enligt en ny kinesisk studie är medeltiden 5,2 dygn mellan att en person smittats och att symptomen visar sig i form av till exempel feber, hosta och svårigheter att andas.

Sjukvårdspersonal i Wuhan i tisdags. Bild: Chinatopix/AP/TT
Sjukvårdspersonal i Wuhan i tisdags. Bild: Chinatopix/AP/TT

Fler än 1 700 nya fall av coronaviruset har registrerats i Kina det senaste dygnet, vilket gör att det totala antalet bekräftade fall är över 7 700. Fortfarande är provinsen Hubei, där utbrottet startade i staden Wuhan, värst drabbad. Där har drygt 1 000 av de nya fallen registrerats, och 37 av 38 nya dödsfall som registrerats sedan onsdagen.

De nya dödsfallen är den hittills högsta siffran för ett enskilt dygn, och innebär att det officiella dödstalet är uppe i minst 170.

Ikea stänger tillfälligt alla sina butiker i Kina. Arkivbild. Bild: AP/TT
Ikea stänger tillfälligt alla sina butiker i Kina. Arkivbild. Bild: AP/TT

Antalet fall av smittade befaras fortsätta att stiga de närmaste dagarna, då över 12 000 personer misstänks vara smittade.

Företag reagerar

Många företag har beslutat att tillfälligt stänga verksamheter i Kina på grund av viruset. Till exempel meddelar den svenska möbeljätten Ikea att samtliga 30 butiker i Kina stängs temporärt. Beskedet kommer dagen efter ett besked från möbeljätten om att hälften av butikerna skulle stänga, och att öppettiderna skulle begränsas.

Klädjätten H&M stänger 45 butiker i landet.

Totalt minst 15 länder har konstaterat fall av coronaviruset, enligt WHO, där Finland och Förenade Arabemiraten är bland de senaste länderna att rapportera sina första fall.

Flera företag har vidtagit åtgärder med anledning av att coronaviruset började spridas i den kinesiska miljonstaden Wuhan. Här är några exempel:

Klädkedjan H&M stänger 45 butiker och stoppar affärsresor till och inom Kina. Personal som kommer från Kina uppmanas att stanna hemma i två veckor.

Möbeljätten Ikea har beslutat att stänga alla sina 30 butiker i Kina och begränsar resor till Kina.

McDonalds har stängt alla restauranger i Hubeiprovinsen, där smittan startade.

Facebook har satt stopp för alla icke nödvändiga resor till Fastlandskina och beslutat att anställda som redan är där ska arbeta hemifrån.

Tesla har varnat för att produktionen av Model 3, bilar som byggs i Shanghai, kan försenas, och att det kan få en mindre påverkan på vinsten det första kvartalet.

Även Starbucks varnar för att företaget kan drabbas ekonomiskt på grund av att mer än hälften av kedjans kaféer stängts i Kina.