Ett år sedan Trump tog makten

Det är nästan exakt ett år sedan han tog hem spelet om Vita huset.… Vad har hänt sedan dess?… Hur har det gått med vallöftena?… GP:s Britt-Marie Mattsson är på plats och tecknar en bild av USA under president Donald Trump.

ANNONS
|

USA är en splittrad nation som glidit isär ytterligare ett år efter valdagen. Det politiska tonläget är hårt och republikanerna och demokraterna står långt ifrån varandra. Men majoriteten av Donald Trumps väljare är inte beredda att överge presidenten.

– Jag älskar honom och det gör han också, säger en man och pekar på sin arbetskamrat som hämtat nya lunchlådor där de sitter utomhus och äter i centrala Washington.

Männen vill inte berätta vad de heter och inte bli fotograferade. De hänvisar till policyn inom företaget där de jobbar. Och så är det problemet med att känna tvånget att försvara Donald Trumps tweets hela tiden som gör det svårare att öppet prata om att de gillar presidenten.

ANNONS

– Vi önskar att han slutade att twittra. Trump gör en massa bra saker. Men så går han igång och twittrar iväg något som får honom att framstå i konstig dager. Och då undrar folk hur vi kan stödja honom. De fattar inte att twittrandet inte har med hans politik att göra.

Testa dig själv!

Texten fortsätter under frågorna.

"Försöker uppfylla vallöften"

Männen radar upp förändringarna som de gillar:

  1. Den amerikanska ekonomin går bra och arbetslösheten är låg.
  2. Skatterna är på väg att sänkas och därför visar de ekonomiska kurvorna uppåt.
  3. En ny domare i HD, Neil Gorsuch, har utsetts och förstärkt de konservativa.
  4. Obamacare skall upphävas även om det inte lyckats ännu.
  5. Muren mot Mexiko har börjat byggas och maximalt 45 000 flyktingar per år skall få möjlighet att komma till USA mot över 100 000 tidigare.
  6. Illegala invandrare har börjat deporteras i en snabbare takt.

– Donald Trump försöker verkligen uppfylla sina vallöften, säger männen. Anledningen till att han inte lyckas med alla är att kongressen motarbetar honom. Till och med republikaner sätter käppar i hjulet.

LÄS MER: Trump förklarar krig mot opiater

Utanför Vita huset träffar jag pastorn Noel Andersen som är koordinator för en gräsrotsorganisation för immigranters rättigheter.

– Titta här, säger han och ställer iordning stövlar och kängor med blomkrukor inuti. De symboliserar alla som kommit hit och som likt blommorna har kraftiga rötter i den amerikanska marken.

Delade åsikter om invandring

Bilal Askaryar säger att han hoppas att presidenten skall lyssna och förstå att det är människor det handlar om, inte statistik, när de tillfälliga uppehållstillstånden dras in.

Ellie står en bit bort och iakttar den fridfulla demonstrationen. Hon säger att hon inte röstade i presidentvalet men att hon tycker att Trump har en del bra idéer.

ANNONS

– Det har varit alldeles för släpphänt med den illegala invandringen, säger hon. Att Mexiko inte skulle betala för muren fattade väl alla. Att påstå att Trump sviker ett vallöfte är bara dumheter.

LÄS MER: Raegans son ansluter till Trumpkritiskkör

Donald Trump kallar sig själv för handlingskraftig och demonstrerar det genom att utfärda dekret. Ingen president före honom har skrivit under så många under de första nio månaderna av ämbetsperioden. Dekreten är ett sätt att kringgå kongressen.

– Jag är inte imponerad, säger Natalie Rosseau som är medicinstuderande på George Washington universitet. Jag hoppades verkligen att Trump inte skulle bli en så dålig president som jag fruktade när han flyttade in i Vita huset. Men han började fördärva direkt.

Kritikerna är oroliga

Margot Qinn läser också medicin och är lika kritisk. Och det finns mycket på kritikernas negativa lista:

  1. Vicepresident Mike Pence avgjorde med sin utslagsröst i senaten att lagar inte kan antas eller försvinner som ger konsumenter möjlighet att stämma vissa banker och företag.
  2. Ett antal dekret har undanröjt miljölagar vilket lett till klartecken för oljeledningar och borrningar och färre restriktioner för utsläpp och dumpningar av avfall.
  3. Beslut har fattats om att lämna Parisavtalet om klimatet
  4. Iranavtalet skall upphävas
  5. Frihandelsavtalet, TPP, med länder i Stillahavsområdet försvinner. Förhandlingarna med Europa har avstannat och är i praktiken över.

Geoffrey är veteran och står ensam vid Vietnammonumentet. Han säger att han ofta kommer hit för att minnas. Han tycker att han och många av hans generationskamrater, som var med i kriget, behandlas illa.

– Som skit faktiskt.

Han är orolig för att Donald Trump med sin tuffa retorik drar in USA i en allvarlig militär konflikt.

– Jag vet vad det handlar om och hur snett det kan gå, säger Geoffrey. Det finns ingen som försvarar Kim Jong-un. Men att reta upp ett land med kärnvapen och kalla ledaren för den lille raketmannen sätter våra soldater i fara.

ANNONS

Haveri och anfallna medier

Tonläget i USA har skruvats upp dramatiskt sedan valkampanjen förra året. Donald Trumps nedsättande offentliga beskrivningar av sina motståndare har ingen jämförelse i modern tid. Han antogs ändra stil när han blivit vald och lovade själv att bli mer presidentlik än någon före honom.

Det havererade direkt. Trump gick till anfall mot medierna, alla amerikanska säkerhetsorganisationer och hävdade att hans installation samlat fler än någonsin tidigare. Det var fel. Sedan dess har Trump hanterat fakta lättvindigt, men påstår att det är medierna som presenterar falska nyheter om honom.

LÄS MER: Trump slår tillbaka mot partivänner

Donald Trump försvaras med att han talar till sin lojala bas, en vit bortglömd arbetarklass som marginaliserats i samhället. Hillary Clintons sätt att försöka attrahera minoriteter - medan hon kallade de utsatta vita för ömkansvärda- var ett lågvattenmärke i kampanjen som medverkade till att hon förlorade röster i avgörande delstater.

– Det finns något här som inte är bra, säger Natalie Rosseau. Att människor känner sig bortglömda. Och det var den gruppen som Donald Trump lyckades fånga upp.

Donald Trump sade att han gav dessa tiotals miljoner en röst. Men är de utsatta och arbetslösa - som lämnats utanför i områden som glömts bort av makthavarna – tondöva och vulgära som bara hör och förstår ett språkbruk som de etablerade värjer sig mot?

ANNONS

Republikanska senatorer kritiska

Är det rent av folkförakt att låtsas som om Trumps politiska bas saknar den värdegrund och det språkbruk som anses acceptabelt i samhället?

Politiska åsikter och en klar ideologisk förankring brukar vara förklaringsgrunden för valutslaget även för republikanska väljare generellt. Skulle fattiga och utsatta – den så kallade basen – ha en särskild förkärlek för ett brutalt språkbruk?

LÄS MER: Studenter vill se en förändring i USA

Den diskussionen börjar öppnas upp sedan de republikanska senatorerna Bob Corker och Jeff Flake bestämt sig för att inte söka omval nästa år och kraftigt kritiserat Donald Trump.

De beskriver Trump som farlig för demokratin. Ingen etablerad politiker har ännu nämnt ordet riksrätt men debatten ligger farligt nära att paragraf 25 i konstitutionen kan användas för att ifrågasätta presidentens allmänna omdöme och agerande.

Rysslandsspåret mest bekymmersamt

Det mest bekymmersamma för Trump, hans närmaste rådgivare och familj är Rysslandsspåret som utreds av den förre FBI-chefen Robert Mueller. Det finns ännu inga läckor, men Mueller arbetar målmedvetet tillsammans med en stab av skickliga jurister för att utreda hur Ryssland påverkade presidentvalet. Att det fanns en påverkan har redan USA:s samtliga underrättelseorganisationer slagit fast. Här handlar det om Trumpkampanjen varit inblandad.

Republikanerna har tagit tillfället i akt att begära en ny utredning av hur Clintonkampanjen arbetade fram dokumentet om Trumps eventuella kopplingar till Ryssland. Det var för övrigt ett arbete som inleddes av republikanerna för att försöka stoppa Trump från att bli partiets presidentkandidat.

ANNONS

LÄS MER: Donald Trumps psyke i rampljuset

Kongressutskott har nu börjat utreda detta liksom hur det gick till när Ryssland fick köpa urantillgångar från USA med ett kanadensiskt företag som mellanhand. Detta avtal godkändes under Barack Obamas första ämbetsperiod då Hillary Clinton var utrikesminister. Republikanerna återupptar granskningen och vidgar den till Clintons kampanj, då hon fick bidrag av företag som var inblandade i uranaffären, och till Clintonstiftelsen där samma företag också bidragit med pengar.

– Kom ihåg att Trump är en av de bästa presidenter som USA haft, säger männen med lunchlådorna. Hoppas bara att han snart slutar att twittra.

ANNONS