Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För ett år sedan attackerades Barcelonas turiststråk La Rambla i ett terrordåd.

Ett år sedan attackerna i Katalonien

Årsdagen av terrorattackerna i Katalonien högtidlighålls i Barcelona. Attacken mot promenadstråket La Rambla och den efterföljande mot den närliggande kuststaden Cambrils krävde 16 dödsoffer och över 130 skadade.

- Vi ville naturligtvis komma till minne av min far, men också att för att minnas alla offer för den här hemska händelsen, säger Fiona Wilson från Kanada vars far dödades när en skåpbil prejade sig igenom folkmassan på La Rambla den 17 augusti. 2017.

- Men vi är också här eftersom vi vill skicka ett mycket tydligt budskap att vi inte är rädda. Terroristerna ville skicka ett meddelande om hat och förstörelse och de misslyckades. Vi är inte rädda, tillägger hon.

På eftermiddagen den 17 augusti 2017 körde 22-årige Younes Abouyaaqoub en skåpbil längs turisttäta La Rambla och lämnade efter sig livlösa kroppar och panikslagna människor. Bilen körde mer än 500 meter innan det tog stopp och föraren flydde. 14 människor dödades. Abouyaaqoub sköts till döds av polisen några dagar senare. Han hade då hunnit hugga ihjäl ytterligare en ung man, vars bil han använde för att fly.

Åtta timmar efter attacken i Barcelona kördes en Audi A3 in i fotgängarna på strandpromenaden i Cambrils, drygt 12 mil söder om Barcelona. Minst sex människor skadades, varav en kvinna som senare avled.

De fem misstänkta terroristerna i Cambrils sköts ihjäl av polisen. Männen bar bombbälten, som senare visade sig vara falska.

Bland andra kommer premiärminister Pedro Sánchez och kung Felipe under fredagen att delta i en ceremoni i Barcelona för att hedra attackernas offer.

Rättad: I en tidigare version angavs ett felaktigt antal dödsoffer för terrorattackerna.