Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ett år efter utbrottet i Wuhan – ännu en miljonstad stängs

Ett år efter utbrottet i Wuhan stänger de kinesiska myndigheterna ner ännu en miljonstad på grund av smitta. Det illustrerar att den globala pandemin är i ett kritiskt skede och fortfarande utom kontroll.

Wuhan har 11 miljoner invånare och är huvudstad i Hubei-provinsen i centrala Kina. Här skedde det första kända utbrottet på en marknad och fick snabb spridning över världen trots att det inte dröjde länge innan myndigheterna satte staden i karantän.

Ett år senare finns enligt Världshälsoorganisationen WHO 86 miljoner bekräftat smittade och över 1,8 miljoner avlidna i världen. I Sverige har över 9000 dödsfall registrerats med koppling till covid-19. I det till antalet värst drabbade landet USA uppgår dödstalen nu till runt 4 000 per dygn.

Flera vaccin blir tillgängliga, men spridningen sker i en andra och kanske till och med tredje våg. Länder och samhällen tvingas hela tiden vidta nya drastiska metoder med restriktioner, nedstängningar och isolering.

I Kina har utvecklingen efter de första utbrotten enligt nationella medier varit förhållandevis positiv. Men nu stängs ännu en stad med omkring 11 miljoner invånare som en påminnelse om allvaret i en oförutsägbar situation.

Största utbrottet av smitta på månader

För att försöka begränsa det största utbrottet av smitta på månader har invånarna i Shijiazhuang, en provinshuvudstad en timmes resa med höghastighetståg sydväst om Peking, förbjudits att lämna staden. Stora motorvägar har blockerats, tåg- och busstationer stängts och flyg avbrutits, rapporterar CNN.

Åtgärderna vidtogs sedan 117 covid-19-infektioner – ungefär hälften utan symptom – upptäcktes på onsdagen. På torsdagen kom 66 positiva fall till, enligt provinsens hälsokommission. Sedan den 2 januari har därmed 304 positiva fall registrerats i provinsen, de flesta i Shijiazhuang, visar officiella siffror enligt CNN.

På torsdagen tillkännagav kommunala tjänstemän ett förbud mot utresor för alla invånare och fordon från Shijiazhuang, förutom i nödlägen. Inom staden förbjuds sammankomster, skolor tömts på lärare och elever och bostadsområden och byar stängs.

LÄS MER: Så vill Kina erövra världen i spåren av coronaviruset

Några av de strängaste begränsningarna hittills

Begränsningarna uppges enligt CNN vara några av de strängaste som införts i Kina. De påminner om nedstängningen under det första utbrottet i Wuhan, där smitta upptäcktes redan i december 2019.

Utbrottet i Shijiazhuang kommer bara veckor före det kinesiska nyåret. Det är den viktigaste högtiden i landet då normalt miljoner kineser reser hem till sina familjer. Förra året stängde den kinesiska regeringen Wuhan två dagar före nyåret. Men miljontals människor hade redan lämnat staden och riskerade att sprida smitta.

I år har lokala myndigheter uppmanat människor att inte resa hem. Tjänstemän och anställda i statligt ägda företag har beordrats att stanna om de inte har särskilda skäl och får ett godkännande.

Myndigherna i Shijiazhuang deklarerade förra veckan att staden gick in i ett krisläge för att förhindra smittspridning, skriver CNN. Målet är att alla stadens 11 miljoner invånare ska testas för coronaviruset.

LÄS MER: Kina provtar barn och ungdomar till världens största dna-databas

Miljoner kineser testas för covid-19

Mer än 3000 anställda inom hälso- och sjukvården ska ha dragits samman för att utföra masstesterna. Vid middagstid på torsdagen hade mer än 6 miljoner prover samlats in och över 2 miljoner prover analyserats, enligt vice borgmästare Meng Xianghong. Elva 11 positiva fall hade påträffats, enligt Meng.

På torsdagskvällen sändes två medicinska team, totalt cirka 200 personer med nödvändig utrustning, från de östra provinserna Jiangsu och Zhejiang till Shijiazhuang för att hjälpa till med provtagningen. Ett sjukhus i staden ska ha förberetts för att behandla covid-19-patienter med ytterligare tre sjukhus i beredskap, uppgav Meng.

LÄS MER: Uppgift i Kina ett år efter utbrottet – smittan utländsk

LÄS MER: De försvann – ville berätta sanningen om coronaviruset i Kina

LÄS MER: Så mörkade kinesiska myndigheter virusutbrottet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.