Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.

Etiopien sluter försoningsavtal med rebeller

Den etiopiska regeringen har undertecknat ett avtal för att få slut på konflikten med den regimkritiska gerillan Oromos befrielsefront (OLF), rapporterar statlig tv.

ANNONS
|

Överenskommelsen slöts på tisdagen mellan regeringen och OLF:s ledare Dawud Ibsa, som lever i exil i Asmara i grannlandet Eritrea, enligt Eritreas informationsminister Yemane Gebremeskel.

"OLF kommer att bedriva sina politiska aktiviteter i Etiopien med fredliga medel", skriver Gebremeskel på Twitter.

Gruppen terrorstämplades av Etiopien 2008 men utlyste förra månaden en ensidig vapenvila sedan OLF genom ett parlamentsbeslut togs bort från listan över terrorrörelser. Rebellgruppen har sedan 1970-talet fört en lågintensiv kamp för självstyre i regionen Oromia, den största i landet, som domineras av folkgruppen oromier.

Avtalet innebär ytterligare ett steg i den nyligen tillträdde premiärministern Abiy Ahmed arbete för att förbättra landets diplomatiska relationer, säkerheten i landet och att öppna upp delar av den statligt kontrollerade ekonomin. Abiy Ahmed har själv oromiskt påbrå.

ANNONS

Sedan Abiy Ahmed kom till makten i april har han bland annat slutit ett historiskt avtal med Eritrea om en gränstvist som krävde omkring 80000 liv i ett krig mellan grannländerna 1998–2000.

Situationen i Etiopien är dock fortfarande spänd, inte minst i regionen Somali i östra delen av landet som präglats av våld den senaste tiden. Och det är många steg kvar på vägen mot ett demokratiskt styrelseskick.

TT-Reuters

Fakta: Abiy Ahmed och Etiopien

Ingenjören Abiy Ahmed röstades fram som Etiopiens premiärminister av det styrande partiet Ethiopian Peoples Revolutionary Democratic Front (EPRDF).

EPRDF har ett starkt grepp om makten i Etiopien och dominerar även rättsapparaten. Brotten mot de mänskliga rättigheterna är många.

Partiet är efterföljare till en allians av rebellrörelser som störtade en militärregim 1991. Etiopien säger sig vara en demokrati, men i praktiken har landet fungerat som en enpartistat.

Etiopien är ett av få områden i Afrika som, bortsett från en femårig ockupation av Mussolinis Italien, aldrig koloniserades.

Landet är Afrikas näst folkrikaste efter Nigeria och invånarantalet är cirka 100 miljoner.

Källor: Nationalencyklopedin, Landguiden

ANNONS