Estnisk underrättelsetjänst: Ryssland fortsätter avancera

Ryssland fortsätter flytta soldater till Ukrainas gräns, detta rapporterar den estniska public service-kanalen ERR. Uppgifterna får medhåll av USA, som också påstår att Rysslands försök att iscensätta en falsk flagg-operation intensifieras.

ANNONS
|

Estnisk underrättelsetjänst skriver i ett uttalande att Ryssland fortsätter att flytta soldater till Ukrainas gräns och att de troligtvis kommer genomföra en attack i mindre skala mot landet, detta rapporterar den estniska public service-kanalen ERR. Det är något även Omni har rapporterat om.

Underrättelsetjänsten skriver också i sitt uttalande att ”Rysslands politiska och militära tryck på de baltiska staterna riskerar att öka om Ryssland skulle uppnå diplomatisk och/eller militär framgång i Ukrainafrågan” och att även andra västländer måste förbereda sig för ett ökat tryck från Ryssland.

Får medhåll av USA

De estniska uppgifterna får medhåll av bland annat USA, som hävdar att Rysslands påstående om att man inlett ett tillbakadragande av trupper är en ren lögn.

ANNONS

Under en pressträff på onsdagen hävdade Ned Price, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, att det snarare är tvärtom.

Arkivbild på Ned Price, presstalesperson vid det amerikanska utrikesdepartementet.
Arkivbild på Ned Price, presstalesperson vid det amerikanska utrikesdepartementet. Bild: Andrew Harnik

– Vi har inte sett det. Faktum är att vi sett motsatsen de senaste veckorna och dagarna: Fler ryska trupper, inte färre, är vid gränsen. Och de rör sig oroväckande mot anfallsposition, sade Price under pressträffen.

Varnar för falsk flagg-operation

Ned Price varnade även för att Ryssland i allt högre utsträckning arbetar för att iscensätta en så kallad falsk flagg-operation, där Ryssland fabricerar ett angrepp för att kunna rättfärdiga en invasion.

Bland annat ska man försöka manipulera media för att nå ut med sitt budskap.

– Under de senaste veckorna har vi också sett ryska statstjänstemän och rysk media plantera flera nyhetshändelser i pressen, där samtliga skulle kunna användas som en ursäkt för att invadera. Vi är oroliga att detta kan ske när som helst, och världen borde vara redo för det, sade Price.

Anklagar Ukraina för folkmord

I tisdags påstod Vladimir Putin på nytt att ett folkmord mot rysktalande invånare i Donetsk utförs av Ukraina. Dagen efter publicerade den ryska utredningskommittén, som lyder under åklagarmyndigheten, ett pressmeddelande i vilket man säger sig ha hittat massgravar i området.

Enligt Ned Price är USA ”särskilt oroade” över påståenden som dessa, samt att det ”inte ligger någon sanning” i anklagelserna om folkmord.

ANNONS

– Det är falska berättelser som Ryssland sprider för att använda som ursäkt inför ett militärt ingripande, sade han under pressträffen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS