Den norska statsministern Erna Solberg kräver att norska gymnasieelever ska vara nyktra i skolan. Arkivbild.
Den norska statsministern Erna Solberg kräver att norska gymnasieelever ska vara nyktra i skolan. Arkivbild.

Erna Solberg ryter till mot examensfylla i skolan

ANNONS
|

Den norska studenttiden – russen – är här och liksom i Sverige innebär det för många unga flera veckors intensivt supande. Förra året infördes en ny lag där norska gymnasister vars frånvaro är mellan 10 och 15 procent kan gå miste om betyg och utvärderingar – något som lett till att unga norrmän kommer fulla till skolan i stället, rapporterar Verdens Gang.

- Frånvarogränsen gör att många väljer att komma till skolan i svårt berusat tillstånd i stället för att sova innan de går dit. Detta gör att de inte får ut något av undervisningen, säger Aslak Jølstad, pressansvarig för Russens huvudstyre, en studentorganisation, till VG.

ANNONS

Nu har statsminister Erna Solberg ruttnat på russefyllan och ryter i från på Facebook.

"Det är möjligt att jag börjat bli gammal, men jag hoppas att det är fler än jag som reagerar. Russetiden är rolig, men skolan är viktig och är det skola nästa dag bör man begränsa festandet så att man är nykter i skolan", skriver hon.

Enligt Jølstad är skolfyllan ett utbrett problem i Oslo och Akershus och skapar svårigheter för de som är delaktiga i norrmännens motsvarighet till studentflak – russebussen.

- De här personerna har redan lagt mycket pengar på russetiden och det är ingen som skiter i att åka med bussen när de redan betalt, säger han.

Enligt en P3-dokumentär i norska NRK från 2016 lägger norska studenter mellan 10000 och 100000 kronor på russetiden, med ett snitt på 15000 norska kronor.

TT

ANNONS