Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eritreas president Isaias Afwerki, till vänster, välkomnas av Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed vid ankomsten till Addis Abeba.

Eritreas ledare på historiskt statsbesök

"Vi är ett folk", slog Eritreas president Isaias Afwerki fast när han inledde sitt historiska statsbesök i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. För befolkningen i de två länderna har den upptinade relationen redan fått effekter, mindre än en vecka efter fredsavtalet mellan de forna ärkefienderna.

Afwerki togs emot på flygplatsen av den etiopiske premiärministern Abiy Ahmed. Den eritreanske presidenten välkomnades med röda mattor, tre musikkårer och ett kompani med traditionella dansare. Kortegevägen in till huvudstaden kantades av tusentals etiopier klädda i vitt med palmblad i händerna.

"Ett folk"

Vid den officiella lunchen demonstrerades de nya relationerna med skratt och omfamningar. Abiy försäkrade att hans gäst är "älskad, respekterad och saknad av det etiopiska folket".

- Vi är inte längre invånare i två länder. Vi är ett folk, sade Isaias till de politiska dignitärer och kulturpersonligheter som bjudits in till lunchen.

Eritrea var en gång en del av Etiopien och utgjorde landets kust mot Röda havet, innan invånarna 1993 röstade för självständighet efter årtionden av blodiga konflikter. I kriget 1998–2000 dödades omkring 100 000 människor i strider om var gränsen skulle gå.

Öppnade förbindelser

De två nationerna har dock "förnyat sin historiska allians" och går nu "framåt sida vid sida för ömsesidig framgång och stabilitet", enligt ett Twitterinlägg från Eritreas informationsminister Yemane Meskel, som citerar Afwerki.

Fredsavtalet har redan fått synbara effekter för invånarna i de två grannländerna, som för första gången på två decennier nu kan tala med varandra i telefon. Från och med nästa vecka går det återigen direktflyg mellan länderna, som fram till alldeles nyligen var bittra fiender.

Besöket ska pågå i tre dagar. Under besöket ska bland annat Eritreas ambassad åter öppnas, enligt det etiopiska etermediebolaget Fana.