Bild: TT
Bild: TT

Erdogan vill kampanja i Sverige

En politisk hetpotatis riskerar att hamna i regeringens knä. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill besöka ett skandinaviskt land under kampanjen inför folkomröstningen om en ny grundlag.

ANNONS
|

– Förhoppningsvis kommer vi att besöka flera länder. Vi ska besöka Tyskland, Belgien och Nederländerna. Kanske kan vi även besöka ett av de skandinaviska länderna, sade Erdogan i en intervju den 18 februari, enligt tidningen Hürriyet Daily News.

LÄS MER:Tyskland nekar åter turkiskt ministertal

Men utrikesdepartementet säger sig inte ha fått någon förfrågan om besök från Turkiet.

– Om det kommer en förfrågan till det så får vi ta ställning till det då. Men med tanke på att det är ganska snart så borde vi ha vetat om det i så fall, säger Catarina Axelsson på UD:s presstjänst.

ANNONS

I slutet av februari meddelade Österrike att Erdogan och hans ministrar inte är välkomna att driva valkampanj i landet. I torsdags ställde den tyska staden Gaggenau in ett planerat valmöte med den turkiske justitieministern Bekir Bozdag, vilket har lett till mycket ilskna reaktioner från Turkiet.

LÄS MER:Erdogan i kampanj för mer makt

Folkomröstningen om den nya grundlagen ska hållas den 16 april. Om ja-sidan vinner innebär det att presidentens makt utökas kraftigt. Kritiker hävdar att förändringarna i praktiken skulle leda till enmansvälde, medan förespråkarna säger att de borgar för säkerhet och stabilitet.

Fakta: Förslaget till ny grundlag

Ersätter dagens parlamentariska styre med ett presidentstyre.

Ger presidenten makt att utnämna ministrar och myndighetschefer.

Ger presidenten befogenhet att utse en majoritet av landets viktigaste domare.

Ger presidenten makt att styra genom dekret på de områden där befintlig lagstiftning inte existerar.

Avskaffar premiärministerposten och ger presidenten möjlighet att utse en eller flera vicepresidenter.

Ger presidenten utökade möjligheter att införa undantagstillstånd.

Utökar antalet parlamentsledamöter från 550 till 600.

Slår fast att parlamentsval ska ske vart femte år (i stället för vart fjärde). Valen ska ske samtidigt som presidentvalet.

Minskar parlamentets möjligheter att granska och ställa regeringen och presidenten till svars, bland annat genom att kravet på att regeringen ska godkännas av parlamentet avskaffas.

Ger presidenten möjlighet att sitta vid makten i 15 år vilket gör att Erdogan, som tillträdde 2014, kan bli kvar ända till 2029.

Källor: AFP, al-Jazira, Paul Levin

ANNONS