Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Erdogan vill kampanja i Sverige

En politisk hetpotatis riskerar att hamna i regeringens knä. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill besöka ett skandinaviskt land under kampanjen inför folkomröstningen om en ny grundlag.

– Förhoppningsvis kommer vi att besöka flera länder. Vi ska besöka Tyskland, Belgien och Nederländerna. Kanske kan vi även besöka ett av de skandinaviska länderna, sade Erdogan i en intervju den 18 februari, enligt tidningen Hürriyet Daily News.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Tyskland nekar åter turkiskt ministertal

Men utrikesdepartementet säger sig inte ha fått någon förfrågan om besök från Turkiet.

– Om det kommer en förfrågan till det så får vi ta ställning till det då. Men med tanke på att det är ganska snart så borde vi ha vetat om det i så fall, säger Catarina Axelsson på UD:s presstjänst.

I slutet av februari meddelade Österrike att Erdogan och hans ministrar inte är välkomna att driva valkampanj i landet. I torsdags ställde den tyska staden Gaggenau in ett planerat valmöte med den turkiske justitieministern Bekir Bozdag, vilket har lett till mycket ilskna reaktioner från Turkiet.

LÄS MER: Erdogan i kampanj för mer makt

Folkomröstningen om den nya grundlagen ska hållas den 16 april. Om ja-sidan vinner innebär det att presidentens makt utökas kraftigt. Kritiker hävdar att förändringarna i praktiken skulle leda till enmansvälde, medan förespråkarna säger att de borgar för säkerhet och stabilitet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.