Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
President Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Erdogan vald till partiledare

Turkiets president Recep Tayyip Erodagan valdes på söndagen till partiledare för det styrande AK-partiet, och gör i och med det comeback på posten efter den omstridda folkomröstningen om en ny grundlag.

AK-partiet, som Erdogan var med och grundade 2001, höll i dag en extra kongress för att rösta om ny partiledare. På listan över kandidater fanns bara ett namn: Erdogan.

- Detta nya privilegium innebär att han kan utforma både en partiapparat och en parlamentsgrupp som består helt av lojalister, säger Aykan Erdemir, tidigare ledamot för oppositionspartiet CHP.

Partikongressen var ett resultat av den omstridda folkomröstning som hölls den 16 april om en ny grundlag, som gav en knapp seger för ja-sidan.

Förändringarna innebär att det nuvarande parlamentariska styret i Turkiet ersätts av ett presidentstyre, där presidenten bland annat har makt att utnämna ministrar, myndighetschefer och viktiga domare. Enligt den nuvarande konstitutionen ska presidenten i huvudsak ha en ceremoniell roll och stå över partipolitiken, vilket innebar att Erdogan fick lämna partiet när han blev vald till president 2014.

- Genom att bli AKP:s ledare vill Erdogan säkerställa att han har tillräckligt många förtrogna i parlamentet för att blockera alla försök till att ställa honom inför riksrätt, säger Abdulkadir Selvi, kolumnist på tidningen Hürriyet.

Erdogan tar över partiledarposten efter premiärminister Binaldi Yildirim.