Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ställer ett nytt ultimatum till EU, i samband med en ceremoni där han åter blev medlem i det styrande AK-partiet.

Erdogan ställer ultimatum till EU

Öppna ett nytt kapitel i förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap – annars är det adjöss Europa. Detta dubbeltydiga ultimatum ställer Turkiets president Recep Tayyip Erdogan till EU, som i sin tur antar en alltmer avvaktande hållning till den auktoritäre ledaren.

- Från och med nu finns det inga andra alternativ än att öppna de kapitel som ännu inte öppnats. Om ni inte öppnar dem – adjö, säger Erdogan.

Beskedet kom bara timmar efter att EU:s utvidgningskommissionär sagt att Turkiet under Erdogans styre vänt ryggen mot Europa och att ett turkiskt medlemskap för närvarande inte är aktuellt.

- Det är tydligt för alla att Turkiet, åtminstone för tillfället, vänder sig från ett europeiskt perspektiv, sade Johannes Hahn.

Banden mellan EU och Turkiet har försämrats kraftigt den senaste tiden. I förra veckan krävde ledamöter i EU-parlamentet att EU formellt ska avbryta de avstannade samtalen om ett turkiskt medlemskap, på grund av det alltmer auktoritära styret i Turkiet.

- Det finns ingen turkisk version av demokrati, det finns bara en sorts demokrati. Turkiets befolkning har samma rättigheter att leva i frihet som européer gör, betonade Hahn.