Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiets president Erdogan uppger att han har fått indikationer på att Putin vill avsluta kriget ”så snart som möjligt”. Bild: Alexandr Demyanchuk
Turkiets president Erdogan uppger att han har fått indikationer på att Putin vill avsluta kriget ”så snart som möjligt”. Bild: Alexandr Demyanchuk

Erdogan: Putin vill avsluta kriget

Enligt Turkiets president Erdogan vill Putin avsluta kriget i Ukraina ”så snart som möjligt”. Samtidigt menar han att man inte kommer nå fred genom att ”välja någons sida” i konflikten.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har i en intervju med amerikanska PBS diskuterat hur det går för Ryssland och Ukraina i kriget.

Presidenten uppger att han har fått indikationer på att Putin vill avsluta kriget ”så snart som möjligt”, något som framgått under samtal på de möten som ledarna haft i Uzbekistan.

– Han har visat för mig att han är villig att avsluta det här så snart som möjligt. Det var mitt intryck, för hur det går (i Ukraina, red. anm.) just nu är ganska problematiskt, säger Erdogan i intervjun.

– Jag tror att ett viktigt steg kommer att tas framåt.

Säger att Ukraina ska få tillbaka landsområden

På frågan om Ryssland ska tillåtas att behålla en del av det territorium som det har tagit från Ukraina sedan det invaderade i februari säger han nej.

– Nej, och utan tvekan nej.

– Om fred ska kunna upprättas i Ukraina kommer naturligtvis återlämnandet av de landområden som invaderats att att vara en viktig punkt. Det är vad som förväntas.

Vidare säger Erdogan att de har sedan 2014 bett Putin att lämna tillbaka Krim till sina ”rättmätiga ägare”.

– Men sedan dess har, tyvärr, inga framsteg gjorts, säger Erdogan.

Men när journalisten frågar honom om Putin ska hållas ansvarig för de civila ukrainare som dött i landet säger han att det inte går att ”välja någons sida” utan menar att det ”inte bara är ukrainare som dör” utan att det även finns ”många offer på den ryska sidan”.

– Vi kommer inte att nå en slutsats genom att ta ställning. Vi ska inte försvara en enstaka ledare. I stället måste vi försöka nå en slutsats som kommer att tillfredsställa alla inblandade parter.

Ukraina gör framsteg – tar tillbaka områden

Under de senaste veckorna har Ukraina lyckats befria ett flertal områden som tidigare varit ockuperade av ryska styrkor. Förra veckan kom beskeden att Ukraina återtagit områden kring Charkiv, däribland staden Izium där man senare upptäckt flera massgravar.

Allra senast verkar Ukrainas styrkor i öst även ha tagit ett viktigt kliv in i ockuperade Luhansk. Guvernören för Luhansk-regionen, Serhij Hajdaj, uppger att den ukrainska armén har återtagit kontrollen av Bilohorivka, en liten by i utkanten av staden Lysytjansk.

Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro och områden som Ukraina har tagit tillbaka, enligt analyser från den 19 september.
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro och områden som Ukraina har tagit tillbaka, enligt analyser från den 19 september. Bild: Johan Hallnäs/TT

Uppgifterna är svårbekräftade, men stöds av bilder av ukrainska soldater som patrullerar på gatan i den krigshärjade byn.

I Izium, där Ukraina har visat upp massgravar som lämnats i den ryska arméns spår, meddelas att det hittills har grävts fram kvarlevor av 146 personer, varav två barn. Kreml tillbakavisade i måndags alla dessa uppgifter som "lögner".

LÄS OCKSÅ: Ukraina: Vi har klivit in i Luhansk

LÄS OCKSÅ: Snabba steg mot ryska annekteringar

LÄS OCKSÅ: Ukrainska framgångar i kriget – återtagit Kupjansk och Izium

LÄS OCKSÅ: McDonalds öppnar på nytt i Ukraina

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.