Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Erdogan manar USA sluta stödja kurdmilis

USA:s beslut att stödja den syrisk-kurdiska YPG-milisen med vapen i Syrienkriget är ett misstag som omedelbart bör rättas till. Det säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

USA planerar att beväpna de kurdiska styrkor som kämpar mot extremistgruppen IS i Syrien. Regeringen i Ankara betraktar YPG som den syriska grenen av PKK-gerillan, som terrorstämplats av USA, Turkiet och EU.

President Erdogan säger att han ska ta upp frågan när han träffar president Donald Trump i Washington den 16 maj. Turkiet tänker också ta upp frågan vid Natotoppmötet i Bryssel den 25 maj

- Vi vill gärna tro att våra allierade föredrar att stå sida vid sida med oss snarare än med terrorgrupper, säger Erdogan.

Tidigare varnade Turkiets premiärminister Binali Yildirim för att USA:s brist på respekt för Turkiets intressen kommer att få konsekvenser.

USA:s försvarsminister Jim Mattis gör sitt bästa för att gjuta olja på vågorna.

- Vi kommer att arbeta väldigt nära tillsammans med Turkiet för att garantera säkerheten längs landets södra gräns, säger Mattis vid en presskonferens i Litauen.

En talesperson för YPG kallar det amerikanska beslutet "historiskt".

Turkiet och USA samarbetar för att bekämpa IS, men är oense om hur man ska förhålla sig till de kurdiska milisgrupper som deltar i striderna.