Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talar under sista dagen för Natomötet i Madrid.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talar under sista dagen för Natomötet i Madrid. Bild: Henrik Montgomery/TT

Erdogan hotar med nytt veto

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar med ett nytt veto i det turkiska parlamentet om Sverige och Finland inte uppfyller en rad turkiska krav.
– Vi kommer att agera följaktligen. Om de inte levererar, tyvärr. Man måste hålla sina löften.

ANNONS
|

Erdogan fick hålla i den avslutande och sista presskonferensen under Nato-toppmötet i Madrid. Där utvecklade han sin tolkning av den överenskommelse som slöts mellan honom, Finlands Sauli Niinistö och Sveriges Magdalena Andersson.

– Turkiets frågor kring säkerheten har blivit hörda.

Kritik har tidigare riktats mot Erdogan och de krav som han ställt på Finland och Sverige, vilket bland annat inkluderar utlämningar och att länderna ska börja exportera vapen igen till Turkiet.

– Vi kan inte se diplomati som ett nollsummespel. Diplomati är en genväg, den säkraste vägen, för att se till att alla parter kan uppnå sina mål.

Levererar Sverige och Finland inte på de krav som återges i avtalet så kommer det turkiska parlamentet inte att släppa igenom ansökningarna till Nato.

ANNONS

– Det är om detta inte ratificeras. Först och främst så måste Sverige och Finland hålla sig till de löften de har åtagit sig.

Han fortsätter:

– Vi kommer att agera följaktligen. Om de inte levererar, tyvärr. Man måste hålla sina löften.

Kräver 73 utlämningar

Under gårdagen rapporterades det att överenskommelsen var att Finland och Sverige skulle utlämna 33 personer till Turkiet. Men under sin presskonferens hävdade den turkiske presidenten att det rörde sig om totalt 73 personer.

SR-journalisten Jan Andersson på plats undrade vilken som var den korrekta siffran.

– 73, svarade Erdogan på engelska, innan han fortsatte på turkiska:

– De kommer att utlämnas till oss. Detta är vad de (Sverige och Finland, reds anm) har lovat. Det är vad som står i referendumet. Så de kommer att behöva hålla sina löften.

Erdogan fick sedan frågan från en annan journalist, gällande hur Turkiet ser på faktumet att Sverige och Finland enligt lag inte kan utlämna sina egna medborgare.

– När det kommer till terrorister, om deras rättsväsenden banar väg för terrorister, så borde de förklara hur och varför det är så. I vårt land tar man inte lätt på terrorism och terrorister. Vår lagstiftning är hård och vårt rättsväsende gör vad som behövs göras i frågan om dessa människor.

ANNONS

Morgan Johanssons svar

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) svarar på president Erdogans uttalande i ett mail till GP.

”I Sverige gäller svensk lag som tillämpas av oberoende domstolar. Svenska medborgare utlämnas inte”.

Icke-svenska medborgare kan utlämnas på begäran av andra länder, men bara om det är förenligt med svensk lag och Europakonventionen.

Det är Högsta Domstolen som gör den prövningen och har vetorätt. Den ordningen ligger fast.

”Det finns tydligt markerat i överenskommelsen att vi följer den europeiska konventionen om utlämningar som både Sverige, Finland och Turkiet har skrivit under.”

LÄS MER:Avtalet punkt för punkt – så kommer Sverige att påverkas av Turkiet

LÄS MER:Därför tvärvände Erdogan i Madrid

LÄS MER:Turkiet kräver utlämning av 33 personer

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS