Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan höll tal på Atlantiska rådets möte i Istanbul på fredagen.

Erdogan hoppfull inför möte med Trump

USA:s president Donald Trump gästas i mitten av maj av sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan, som hoppas kunna vända blad i de ansträngda förbindelserna mellan de två Nato-allierade.

Erdogan störs av att USA samarbetar med den kurdiska YPG-milisen för att bekämpa IS-jihadister i Syrien. Erdogan uppfattar YPG som en gren av bannlysta PKK i Turkiet. Det konkreta stöd som USA gett YPG i Syrien skadar, enligt honom, känslan av allians och partnerskap.

Relationen mellan USA och Turkiet stördes av en rad tvisteämnen redan under den förre presidenten Barack Obama. Erdogan uttrycker tillfredsställelse över att Trump verkar "mer beslutsam".

- Det finns fortfarande känsliga aspekter i våra bilaterala relationer som vi vill driva till den position vi önskar. Vi förväntar oss att våra amerikanska vänner bättre ska förstå hoten som vårt land står inför och visa den solidaritet som vi behöver, sade Erdogan vid Atlantiska rådets möte i Istanbul, enligt AFP.

En annan känslig fråga i de bilaterala förbindelserna är den i USA bosatte Fethullah Gülen, som Erdogan anser ligger bakom till det misslyckade kuppförsöket i Turkiet förra sommaren. Turkiet har begärt honom utlämnad och agerat mot hans anhängare på olika sätt.