Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan går till hårt angrepp mot Israel. Arkivbild.

Erdogan: Hitlers ande lever i Israel

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan går till hårt angrepp mot Israel, som han anklagar för att vara en terrorregim genomsyrad av Adolf Hitlers ande.

- Det här visar med all önskvärd tydlighet att Israel är världens mest sionistiska, fascistiska och rasistiska land, säger Erdogan i ett tal till partikolleger, syftande på en omstridd israelisk lag som bland annat slår fast att landet är det judiska folkets nationalstat.

- Det finns ingen skillnad mellan Hitlers besatthet av den ariska rasen och Israels åsikt att den här historiska marken enbart är avsedd för judar, fortsätter den turkiske presidenten, enligt nyhetsbyrån AFP.

Inte landat väl

Erdogan hävdar också att Israel är en terrorstat vars militära insatser mot palestinier kommer att "dränka regionen och världen i blod".

Påståendet att den israeliska politiken inspirerats av Hitler – ansvarig för det systematiska mördandet av omkring sex miljoner judar – har inte landat väl i Israel. Landets premiärminister Benjamin Netanyahu svarar med att anklaga Erdogan för att "massakrera" syrier och kurder, samt att beskriva Turkiet under Erdogan som ett land på god väg mot "en mörk diktatur", enligt Reuters.

"Fascismen löper fritt"

Den turkiske presidenten har en lång historia av att klistra mindre smickrande epitet på meningsmotståndare. Våren 2017 anklagade han Nederländerna för att ligga bakom massakern på bosniaker i Srebrenica 1995, och hävdade att "fascismen löper fritt på Europas gator".

I samma veva anklagade han Tysklands förbundskansler Angela Merkel för "nazimetoder" sedan lokala tyska myndigheter hindrat turkiska politiker från att hålla kampanjmöten i Tyskland.