Tusentals demonstranter i Washington DC på lördagen.
Tusentals demonstranter i Washington DC på lördagen. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT

Jättedemonstration i gång i Washington DC

Runt om i världen går människor i tiotusentals ut på gatorna i solidaritet med USA:s svarta befolkning. Och i USA har den demonstration som väntas bli den största hittills inletts i Washington DC. Samtidigt är oron stor för att coronaviruset ska spridas bland demonstranterna.

ANNONS

Stora folkmassor har samlats i den amerikanska huvudstaden för att protestera mot rasism och mot polisingripandet mot den svarte amerikanen George Floyd.

För snart två veckor sedan dog den 46-årige Floyd sedan en vit polisman i Minneapolis tryckt ner honom mot marken med sitt knä mot hans nacke.

Sedan dess har det protesterats över hela USA och i övriga delar av världen, men polischefen i Washington DC bedömer att lördagens protest i huvudstaden kan bli den största hittills i stadens historia, rapporterar Reuters.

Mängder av människor samlades också i centrala London på lördagen för att delta i en Black lives matters-demonstration. Tv-bilder visade människor som stod tätt invid varandra, trots tidigare uppmaningar från den brittiske hälsoministern Matt Hancock att undvika stora folksamlingar på grund av risken för att smittas av coronaviruset.

ANNONS

"Onödiga risker"

– Att samlas är inte bara olagligt. Det är också, vilket kanske är mer viktigt, ett sätt att utsätta sig själv och sin familj och andra människor för onödiga risker, sade chefen för Londonpolisen Cressida Dick, rapporterar BBC.

Flertalet demonstranter bar munskydd och enligt BBC uppmanade organisatörerna bakom Londonprotesten människor att hålla minst två meters avstånd. Men i takt med att fler strömmade till blev det allt svårare att följa instruktionerna.

I stort sett verkar demonstrationen i London ha gått fredligt till, men framåt kvällen kom uppgifter om att en liten grupp börjat kasta glasflaskor nära premiärministerns kansli 10 Downing Street.

Även i Berlin samlades tusentals människor, vid Alexanderplatz för att visa stöd för Black lives matter-rörelsen.

I Australien samlades på lördagen tusentals människor med plakat och iklädda masker till stöd för Black lives matter-rörelsen. I Brisbane, på Australiens östkust, ska 10 000 personer ha deltagit i protesterna, rapporterar den australiska tv-kanalen ABC News.

Vandalism i Mexiko

I centrala Mexico City har banker och ambassader vandaliserats av demonstranter i en protest mot polisens våld mot en man som sedermera dog i arresten. Rörelsen kräver att myndigheterna ska ställa de ansvariga poliserna inför rätta. Tre poliser har också gripits misstänkta för att ha orsakat dödsfallet.

ANNONS

I Brasilien handlar demonstrationerna också om ett dödsfall som fått stor uppmärksamhet: en svart 5-årig pojke vars mamma, som jobbar som hemhjälp, hade lämnat honom hos sin vita arbetsgivare medan hon skulle rasta familjens hund. Pojken föll då från nionde våningen. Brasiliansk tv har visat filmklipp från övervakningskameror där den kvinna mamman arbetar för skickar pojken ensam med hissen högt upp i huset. I Recife, staden där det hela hände, demonstrerar människor med plakat med budskapet "vidas negras importam", portugisiska för "black lives matter", rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Demonstranter i USA:s huvudstad Washington DC på lördagen. Stadens polischef bedömer att det kan bli den största protesten i stadens historia och stora avspärrningar har gjorts framför Vita huset.
Demonstranter i USA:s huvudstad Washington DC på lördagen. Stadens polischef bedömer att det kan bli den största protesten i stadens historia och stora avspärrningar har gjorts framför Vita huset. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT
Stora folkmassor vid Parlament Square i London trots myndigheterna uppmaning att undvika folksamlingar på grund av risken att bli smittade av coronaviruset.
Stora folkmassor vid Parlament Square i London trots myndigheterna uppmaning att undvika folksamlingar på grund av risken att bli smittade av coronaviruset. Bild: Frank Augstein/AP/TT
En flicka med munskydd under lördagens Black Lives Matter-demonstration i London. På munskyddet står det 'jag kan inte andas' – de ord den svarte amerikanen George Floyd sade när en polisman sitt knä mot hans nacke. Floyd avled kort därpå.
En flicka med munskydd under lördagens Black Lives Matter-demonstration i London. På munskyddet står det "jag kan inte andas" – de ord den svarte amerikanen George Floyd sade när en polisman sitt knä mot hans nacke. Floyd avled kort därpå. Bild: Frank Augstein/AP/TT
I Sydney protesterade människor på lördagen till stöd för rörelsen i USA, men också mot polisbrutalitet mot den inhemska ursprungsbefolkningen. David Dungay var en aboriginsk man som dog efter att ha blivit fasthållen av fängelsevakter. Han ska, liksom George Floyd, ha ropat 'Jag kan inte andas'.
I Sydney protesterade människor på lördagen till stöd för rörelsen i USA, men också mot polisbrutalitet mot den inhemska ursprungsbefolkningen. David Dungay var en aboriginsk man som dog efter att ha blivit fasthållen av fängelsevakter. Han ska, liksom George Floyd, ha ropat "Jag kan inte andas". Bild: Susanna Persson Öste/TT

I februari 2012 dödas den svarte 17-åringen Trayvon Martin i Sanford i Florida. Den frivillige områdesvakten George Zimmerman hade tidigare larmat polisen för att rapportera om en "skum person" som rörde sig i området. Några minuter senare hörde grannarna pistolskott. Trayvon Martin var obeväpnad.

Dödsskjutningen tände ett nationellt ursinne, som förstärktes ytterligare när George Zimmerman friades från anklagelserna om mord. Stora demonstrationer hölls på många platser i USA. På sociala medier började en hashtag florera, #blacklivesmatter, ungefär "svarta liv spelar roll". Sedan dess har initiativet vuxit och blivit en global, decentraliserad opinionsrörelse.

Dödsskjutningen av Trayvon Martin har följts av flera uppmärksammade fall där poliser har använt dödligt våld mot obeväpnade svarta personer. Ändå döms få poliser för brott. Enligt Black lives matter-rörelsen handlar det om ett system rotat i rasism, och att anställda inom polisväsendet skyddar varandra.

Runt 1 000 människor dödas av polisen varje år i USA, visar forskning från Bowling Green State-universitetet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS