Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjukvårdsminister Tom Price, den senaste i raden att få lämna sin post vid sidan av USA:s president.

Enklare bli kvitt ministrar än Obamacare

Ännu en nära medarbetare har fått lämna kretsen runt Donald Trump under turbulens. Med Tom Price ute ur bilden, söks en ny sjukvårdsminister som ska ratta Republikanernas hittills misslyckade försök att avskaffa Barack Obamas sjukförsäkringslagar.

Price har fått lämna sin post efter resor med privatplan, som blivit dyra för USA:s skattebetalare och pinsamma för Republikanerna som – inte minst under valrörelsen förra året – lovade att röja upp i det politiska "träsket" i Washington.

När nu Price är borta, en ortoped med mångårig politikerkarriär, måste Trump hitta en ny chef till ett departement som hanterar forskning, sjukvård och livsmedelssäkerhet för jättebelopp, med 80 000 anställda.

Att avskaffa Obacare var ett av de konservativas främsta vallöften och misslyckandet antas vara ett tungt skäl till att Price fick gå. Enligt vad nyhetsbyrån AP erfar har Trump också luftat missnöje med att Prices reseskandal överskuggat presidentens stora skattereform.

En favorit hos vicepresident Mike Pence nämns som möjlig efterträdare: Seema Veerma. Hon är redan i dag chef på sjukförsäkringsområdet. Tills vidare tjänstgör Don J Wright, statssekreterare i sjukvårdsdepartementet, på ministerposten.

Efter avslöjandet om Prices jetresor granskar kongressen också reseräkningarna för andra toppolitiker, på bred front.

Hyllas på väg ut

Trump har uttryckt besvikelse gentemot Price, men även efter avslöjandet valde presidenten att kalla honom "en mycket bra man". Likafullt fick Price avgå.

Ibland är det kanske bättre att inte vara en "nice guy", en bra kille. Att hyllas som en bra människa av presidenten är ingen garanti mot att bli utkastad från Vita huset.

Det är inte första gången Trump berömmer bara för att snart visa medarbetare till utgången.

Om chefstrategen Steve Bannon sade Trump på en presskonferens i New York, bara några dagar innan Bannon fick sparken:

- Jag gillar honom. Han är en bra person.

Skyller på medier

Stabschefen Reince Priebus blev utbytt via en tweet från Trump, skickad från presidentplanet Air Force One i juli. Strax efteråt stod Trump på en regnig landningsbana och kallade Priebus "a good man". Han lät enligt AP som texten på en gravsten.

Michael Flynn, nationell säkerhetsrådgivare, fick efter sin avgång hyllningen "a wonderful man" av Trump. Flynn hade hymlat om sina ryska kontakter, men både Bannon och Flynn hade enligt presidenten behandlats orättvist av massmedierna.