Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tillsammans med EU:s utrikeschef Federica Mogherini i Bryssel.

Enigt i EU om tvåstatslösning

Fler borde erkänna Jerusalem som vår huvudstad, tycker Israels Benjamin Netanyahu vid det första israeliska premiärministerbesöket i EU på över 20 år. Men EU är fortsatt försiktigt – och mer enat än väntat.

När Israels premiärminister kom till Bryssel på måndagen hade han gott råg i ryggen. Lyssna på USA:s president Donald Trump och flytta era ambassader till Jerusalem, löd budskapet från Benjamin Netanyahu.

- Vad president Trump har gjort är att lägga fakta på bordet. Fred bygger på att man erkänner verkligheten. Och att Jerusalem är Israels huvudstad är tydligt. Ingen kan förneka det. Det här gör freden möjlig, Jag tycker att vi borde ge freden en chans, sade Netanyahu på väg in till mötet med EU:s utrikesministrar.

- Jag tror att alla – eller åtminstone de flesta – av Europas länder kommer att flytta sina ambassader till Jerusalem, erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och engagera sig ordentligt med oss för säkerhet, välstånd och fred, sade Netanyahu.

"Full enighet"

Särskilt mycket gehör blev det dock inte.

- Jag tror att premiärminister Netanyahu förstod direkt från ministrarna att det råder full enighet i EU. Det var ett tydligt och enigt budskap, konstaterade EU:s utrikeschef Federica Mogherini på sin presskonferens efteråt.

Även om stämningen på mötet beskrivs som god och konstruktiv råder det ingen tvekan om att EU-länderna inte tänker rusa Netanyahu till mötes, bara för att Trump har gjort det.

Till och med Tjeckien, vars utrikesdepartement i förra veckan sade sig börja planera en ambassadflytt, gör tummen ner.

- Det är omöjligt att lätta på spänningarna med en ensidig lösning. Vi talar om en israelisk stat, men samtidigt måste vi tala om en palestinsk stat, sade den tjeckiske utrikesministern Lubomir Zaoralek på väg in till frukosten med Netanyahu.

Möter Abbas

Utrikesminister Margot Wallström (S) konstaterar att några europeiska ambassadsflyttar inte är på gång.

- Jag tror inte att några EU-länder gör det. Vi håller fast vid vår position med Jerusalem som huvudstad för två stater, säger Wallström i Bryssel.

Ryssland och Turkiet är eniga om att Trumps Jerusalem-beslut leder till att situationen i Mellanöstern destabiliseras ytterligare, fastslog ryske presidenten Vladimir Putin i ett uttalande i Ankara med turkiske kollegan Recep Tayyip Erdogan vid sin sida.

Netanyahus Brysselbesök var det första av en israelisk premiärminister i EU-högkvarteret på 22 år och följs om en månad av ett liknande möte med palestiniernas president Mahmud Abbas.

Mycket handlar om att helt enkelt hålla dialogen i gång.

- Det är en fördel att vi kan prata direkt med varandra, framföra frågor och kritik. Med Abbas blir det ju samma sak: hur ser han på en eventuell fredsprocess? Hur ser han på EU:s roll? Vad kan vi göra? konstaterar Margot Wallström.