Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ersin Tatar har valts till president i den internationellt icke erkända utbrytarregionen Nordcypern, här med med fru Sibel Tatar.
Ersin Tatar har valts till president i den internationellt icke erkända utbrytarregionen Nordcypern, här med med fru Sibel Tatar. Bild: Nedim Enginsoy/AP/TT

Enat Cypern avlägset efter turkstödd valvinst

Turkietstödda kandidaten Ersin Tatar segrar i presidentvalet i den internationellt icke erkända utbrytarregionen på norra delen av Cypern. Hans seger kan innebära slutet på försöken att ena den delade ön.

Ersin Tatar får 51,7 procent av rösterna i den andra och avgörande valomgången, uppger medier. Tatar står regeringen i Ankara nära, och förordades av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan inför valet.

Ankara gläds

Ankara välkomnade resultatet mycket kort tid efter det att Tatars seger stod klar.

Tatar har tidigare varit utnämnd premiärminister i den del som av Turkiet officiellt kallas Turkiska republiken Nordcypern. Dess status som stat har bara erkänts av Turkiet.

Tatar har inför valet förespråkat en tvåstatslösning för ön, och går därmed emot försök att nå en enande lösning.

Tatar besegrade sittande president Mustafa Akinci i den andra och avgörande valomgången. Akinci anses vara mer öppen för att försöka förhandla fram en lösning för den delade ön.

– Det är tidigt att uttala sig redan på valkvällen, men att döma av Tatars tidigare position vad gäller fredsförhandlingar om ett enat Cypern så är det svårt att se att man kan fortsätta förhandlingarna där de slutade, säger Paul T Levin, föreståndare för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Levin säger att en tanke var att förhandlingar om öns framtid skulle återupptas i FN:s regi efter valet. Tidigare förhandlingar hölls i Crans-Montana i Schweiz för tre år sedan, och då kom parterna, enligt Levin, ett stort steg framåt – även om flera avgörande frågor återstod.

Turkisk gassökande

Försöken att återförena Cypern har pågått sedan 1974, då en grekiskstödd militärkupp på ön fick som följd att Turkiet invaderade Cyperns norra delar. Den grekcypriotiska sydliga delen är den som formellt är erkänd som ett land. Den turkcypriotiska delen i norr har bara erkänts av Turkiet och ses av Grekland som ockuperad.

Dispyten har förstärkts av Turkiets sökande efter naturgas och olja i Medelhavet, vilket lett till cypriotiska krav i EU på sanktioner mot Turkiet.