Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Måndagen innan jul dundrade långtradaren rätt in i folkmassorna på julmarknaden, vid 20:30-tiden.

En till gripen misstänkt för Berlindåd

Tysk polis lyckades under onsdagen gripa en 26-årig person som är misstänkt för delaktighet i det terrordåd som skakade Berlin dagarna innan jul. 12 personer miste livet under attacken.

En misstänkt medbrottsling till attentatsmannen Anis Amri har gripits av den tyska polisen, det rapporterar den tyska tidningen Die Welt. Amri själv jagades i flera dagar runt om i hela Europa innan han slutligen sköts ihjäl i Milano, den 23 december.

LÄS OCKSÅ: Terrorattack - långtradare körde in i folkmassa

Vid det laget hade det gått drygt 103 timmar sedan dådet. Händelsen skakade inte bara julmarknaden i västra Berlin, utan hela Tyskland, Europa och världen.

LÄS OCKSÅ: Berlinterroristen ihjälskjuten i Italien i natt

 

Brutal attack – rakt in i Tysklands hjärta

Det var måndagen den 19 december som en 25 ton tung lastbil körde rakt in i folkmassorna under en av de mest uppskattade julmarknaderna i Berlin. Utöver ett dussin döda, skadades även 48 personer i attacken.

Under dagarna som följde dådet lyckades polisen säkra flera bevis som kunde binda den misstänkte Anis Amri till brottsplatsen. Det handlade dels om fingeravtryck både på lastbilsdörren och i förarhytten, men den 24-årige Amri lyckades dessutom lämna blodspår efter sig. Det gjorde att polisen dessutom kunde säkra DNA-spår och på så vis vara säkra på att det var just Amri man var ute efter.

 

Fel person greps

Efter attacken den 19 december hittade polisen en avliden kropp i långtradarens förarhytt. Personen hade skjutits, vilket gjorde att man förstod att det fanns ytterligare en gärningsman.

Senare samma kväll lyckades den tyska polisen gripa en 23-årig man som man först trodde hade framfört fordonet under dödsfärden. Bevisen man säkrat i förarhytten talade emellertid emot den tesen och den misstänkte släpptes under den följande tisdagskvällen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.