Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

En svensk gripen i nederländsk terrorräd

Fyra män har gripits misstänkta för terrorbrott med islamistiskt motiv i Rotterdam. Bland de misstänkta finns en man i 30-årsåldern från Sverige.

Svensken greps av en särskild polisenhet tillsammans med tre män från olika delar av Nederländerna. Insatsen genomfördes mitt på gatan i centrala Rotterdam på julaftonskvällen. De nederländska männen är 21, 23 och 30 år gamla.

– Samtliga är misstänkta för terrorbrott med islamistiskt motiv, bekräftar Wim De Bruin, talesperson vid riksåklagaren i Nederländerna, för GP.

Utländsk polis larmade om svensken

Svensken anlände med ett flyg från Stockholm till Schiphol, flygplatsen i Amsterdam, på söndagseftermiddagen. Han blev genast satt under personlig bevakning.

– Vi hade fått information från en utländsk polismyndighet om att den här mannen hade kopplingar till terrorism och var på väg till Nederländerna, berättar Bruin för GP.

En utredning hade alltså inletts redan innan julhelgen, till följd av larmet. I nuläget vill man från nederländskt håll inte gå in på vilket land det var som slog larm om svenskens planer.

– Det kan jag av säkerhetsskäl inte kommentera, förtydligar Bruin.

Men det var svensken som ledde er vidare till övriga misstänkta?

– Ja, det stämmer. När vi började bevaka svensken såg vi att han kontaktade övriga tre personer här i Nederländerna.

När svensken väl anlänt till Nederländerna sammanstrålade kvartetten. Den nederländska specialstyrkan slog till mot den bil som gruppen färdades i.

– Vi grep alla fyra när de körde igenom centrum i Rotterdam, berättar Bruin.

Efter gripandena genomfördes tillslag på fyra olika adresser under julaftonskvällen. Samtliga razzior utfördes på de tre orter som de nederländska männen kommer ifrån.

Datorer och mobiler beslagtagna

Varken vapen eller explosiva ämnen ska ha hittats vid tillslagen. Däremot har flera datorer och mobiltelefoner tagits i beslag. Det ska enligt myndigheterna inte finnas någon konkret information som tyder på en förestående attack.

– Samtliga är fortsatt frihetsberövade och förhörs för att se om vi kan vidga brottsmisstankarna ytterligare. I nuläget är männen misstänkta för terrorbrott, menar Bruin.

Vad misstänker ni att männen planerade att göra?

– Det kan vi tyvärr inte gå in på eftersom utredningen fortfarande pågår.

Enligt Bruin finns det ingen information som i nuläget tyder på att fler personer kan knytas till den pågående utredningen.

Säpo bekräftar gripandet

GP har haft kontakt med det svenska utrikesdepartementet, men där säger man sig inte känna till gripandet. Det gör å andra sidan den svenska säkerhetspolisen.

– Vi har kännedom om gripandet, men kommenterar inte vårt operativa arbete i övrigt, bekräftar Dag Enander på Säpos presstjänst för GP.

Så tillägger han:

– Säkerhetspolisen har ett gott samarbete med europeiska säkerhetstjänster, däribland den nederländska.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.