En stad i djup sorg

ANNONS
|

Det är kallt, grått och småregnigt i den lilla staden Winnenden i södra Tyskland dagen efter skottdramat. Av de elever som tagit sig till skolan är många märkbart chockade.

Nio av deras kamrater och tre lärare dödades i går av Tim K, en tidigare elev på skolan.

- Vi är chockade. Vad är det egentligen som händer i vårt land, säger en mamma, som håller sin lilla dotter tätt intill sig.

Rödgråtna och frusna

Två flickor sitter på stenmuren utanför Lessing gymnasium, som ligger på andra sidan skolgården från Albertville Realschule. Klasskamraterna har gått in men de rödgråtna och frusna 18-åringarna förmår inte flytta på sig. De kramar varandra.

ANNONS

- Vi vet ingenting. Vi vet ingenting om vad som kommer att hända nu, säger de.

Trots det enorma medieuppbådet är det märkbart tyst utanför skolan, där polisens presstalesman låter sig intervjuas. Röda korsets personal är på plats i Stadshuset, något kvarter från skolan.

"Helt chockade"

Tre flickor från näraliggande Georg Büchner gymnasium fick i morse välja om de ville stanna i skolan eller göra något annat. Nu sitter de på ett kafé och dricker varm choklad.

- Vi såg allt som hände i går från fönstren på vår skola, sade flickorna, som inte ville ha sitt namn i tidningen.

- Vi är helt chockade.

Utanför den lokala tidningen Winnenden Zeitungs kontor finns alla sidor om dramat uppsatta i fönstren. Första sidan är helt svart med ordet Warum? - varför? - skrivet med vita bokstäver. En annan sida är utformad som en dödsannons.

- Fruktansvärt, fruktansvärt, säger en äldre herre i brun keps och glasögon.

- Jag förstår ingenting, säger mannen och ruskar på huvudet.

- Nu ska jag gå hem och läsa om allt det som hänt. Kanske kan jag få någon klarhet, säger han.

Minnesstunder över hela landet

Efter skottdramat på skolan dödade gärningsmannen en förbipasserande man på den lilla gatan utanför skolan och två män i en bilhall i en stad fyra mil från Winnenden. Därefter tog han i en eldstrid med polisen sitt eget liv.

ANNONS

Över hela Tyskland hålls i dag minnesstunder för att hedra offren. Och den tyska förbundskanslern Angela Merkel är enligt medieuppgifter på väg till Winnenden.

ANNONS