Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

En saknas när fem presidenter möts

De nämner inte Donald Trumps namn. Men kritiken från George W Bush och Barack Obama går inte att missuppfatta. På lördagen möttes alla fem levande tidigare presidenter på en hjälpgala efter orkanerna. Trump uteblev.

George W Bush och Barack Obama har hållit låg profil sedan de lämnade Vita huset. Men när de talade om viktiga värderingar som bör vara grundläggande för nationen valde de att framträda på olika platser samma dag. Obama ställde upp för demokratiska guvernörskandidater i Virginia och New Jersey. Bush höll ett av sina sällsynta tal vid en sammankomst i New York.

Bush gjorde en analys av dagens USA och sade att trångsynthet verkar uppmuntras och att nationen är på väg att söndras istället för att enas.

– Politiken tycks vara sårbar för konspirationsteorier och falska påhitt, sade Bush. Mobbning och fördomar gör att debattklimatet förändras. Meningsmotsättningar leder till avhumanisering.
 

Markerade mot vita maktgrupper

Bush markerade också mot vita maktgrupper.

– Trångsynthet och vit makt är hädelser mot den amerikanska tron, påpekade han och fick starka applåder.

Barack Obama möttes av jubel och ropen ”fyra år till” när han sade att som president räcker det inte att vara en bra affärsman, man måste vara en bra medborgare också.

– Vi måste skicka ett budskap att vi förkastar politik som splittrar, sade Obama. Vi förkastar politik som bygger på rädsla. Jag trodde att vi hade begravt den politik som vi ser idag. Vi skall röra oss framåt och inte bakåt. Det är 2000 -talet, inte 1800-talet.
 

Historiskt brott mot traditionen

Obama hävdade att amerikanerna inte mår bra idag, att hela samhället infekterats.

– Om man kampanjar för att splittra människor så kan man inte sedan räkna med att kunna leda och ena dem, sade han.

Det gamla gardet i amerikansk politik brukar ligga lågt och inte kritisera det nya ledarskapet. Det gäller framförallt presidenterna. Det som händer nu är ett historiskt brott mot den traditionen.

Far och son Bush satt på händerna när Jeb Bush förlöjligades av Donald Trump under valkampanjen, men antydde att de inte skulle rösta på Trump i presidentvalet. Barack Obama kampanjade för Hillary Clinton och sade att Trump skulle vara ett olyckligt val som president.
 

Trump har inte kunnat sluta att hamra på Clinton

Men kampanjretoriken och de tuffa orden brukar klinga bort när en ny president tillträtt. Den nye presidenten brukar också vara försiktig i sin kritik av företrädarna. Det handlar om respekt för det politiska systemet och om hänsyn till demokratin, särskilt när en vinnare segrat i elektorsröster men förlorat i avlagda röster som 2000 och 2016.

Men Donald Trump har inte kunnat sluta att hamra på förloraren Hillary Clinton och sin företrädare Barack Obama och har också gått hårt åt George W Bush.

Presidenter brukar räcka ut händerna till varandra även då valförluster lämnat djupa sår. Jimmy Carter gjorde det till Ronald Reagan och den äldre Bush gjorde det till Bill Clinton som i sin tur visade storsinthet mot George W Bush trots att hans egen vicepresident Al Gore förlorat i USA:s mest kaotiska och omdiskuterade val i USA:s moderna historia.

Presidenter brukar be sina företrädare att representera bland annat vid högtidligheter och begravningar av ledare utomlands.
 

Vänskap mellan fem presidenter

Gemenskapen som presidentskapet för med sig har utvecklats till vänskap mellan de nu fem levande expresidenterna. Och på lördagen möttes Jimmy Carter, George Bush den äldre, Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama i Texas för att hjälpa till att samla in pengar till drabbade efter orkanerna. Donald Trump deltog inte vid evenemanget, förutom via ett inspelat videomeddelande.

Trump har kritiserats för att hjälparbetet till Puerto Rico varit för långsamt och otillräckligt. Själv sade han vid ett möte med Puerto Ricos guvernör i Ovala rummet att han sätter siffran tio – på en skala mellan ett och tio – på hjälparbetet som han beskriver som fantastiskt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.