Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nuuk på Grönland. Arkivbild.
Nuuk på Grönland. Arkivbild. Bild: Keith Virgo/AP/TT

En procent av grönländarna saknar bostad

Nästan var hundrade person på Grönland är hemlös, enligt tidningen Sermitsiaq.

I en folkräkning, den första av detta slag, har man kommit fram till att av Grönlands 56 661 invånare räknas 491 som hemlösa, det vill säga knappt en procent.

De hemlösa delas in i två kategorier – synligt respektive osynligt hemlösa.

De synligt hemlösa är, som namnet antyder, de som kan observeras i gatubilden. Det kan också vara personer som tar in på vandrarhem eller andra former av tillfälliga boenden över natten.

De osynligt hemlösa är de som inte har ett hem, men som inte nödvändigtvis övernattar på gatan eller på vandrarhem. Det kan handla om att man tillfälligt sover hemma hos andra. Bland de osynligt hemlösa beskriver tidningen även ett fenomen man kallar "soffprostitution".

Jess Svane, som ansvarar för sociala frågor på Grönland, beskriver det som att människor måste "ge sina kroppar till andra för att få en plats att sova".

Enligt tidningen räknas 37 procent av de utan bostad som synligt hemlösa och 60 procent som osynligt hemlösa. Resten kan inte klassificeras på grund av att uppgifter saknas.

Enligt Jess Svane kan hemlöshet på Grönland inte jämföras med hemlöshet i övriga Europa.

– Vi lever i ett kargt land där vi har flera månader av kall och hård vinter. Därför kräver det också att vi gör en stark insats för att bekämpa hemlöshet, säger han till tidningen.

Knappt en tredjedel av de hemlösa finns i Nuuk.