Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/16

En person död i knivattack i London

​En person har dött och flera skadats efter att en norsk medborgare attackerat en grupp människor med kniv i centrala London under natten till torsdagen. En 19-årig man har gripits efter attacken. Mannens "psykiska hälsa" uppges vara en betydande faktor i fallet.

Larmet nådde polisen vid midnatt, svensk tid. Enligt Londonpolisens hemsida ska då flera personer ha attackerats av en person med kniv på Russel Square i centrala London. 

En amerikansk kvinna i 60-årsåldern dog av sina svåra skador, och fem andra personer vårdas just nu på sjukhus. uppger BBC. De skriver också att en person, en 19-årig man, har gripits efter attacken, efter att ha skjutits med en elpistol.

"Hon låg i en blodpöl"

Daily Mail har talat med Pol O'Geibheannigh, 45, som blev vittne till dådet när han var på väg hem efter att ha varit på bio.

- Jag förstod med en gång att något var fel. Man brukar inte se beväpnad polis i det här området, säger han till tidningen.

- Sedan såg jag en kvinna som låg på marken. Hon låg i en blodpöl.

Flera gator avspärrade

Polisen har nu spärrat av torget för en brottsplatsundersökning, även den närliggande gatan Bedford Place är tillsvidare avstängd för allmänheten. 

Russel Square är ett område som framförallt lockar mycket studenter och turister. I närheten ligger the University of London, University College of London och the British Museum. Även ett flertal hotell finns i det närliggande området. I nuläget är det ännu oklart om det finns några turister bland offren. 

- I förebyggande syfte kommer Londonbor vakna upp till ökad polisnärvaro på gatorna denna morgon, det inkluderar beväpnad polis. Vi uppmanar allmänheten att vara lugna, alerta, och vaksamma, säger Mark Rowley i ett uttalande på polisens hemsida. 

19-åring gripen

Den 19-årige gärningsmannen fördes först till sjukhus efter att han elchockades i en konfrontation med polisen. Vid tiotiden på torsdagsförmiddagen blev han utksriven från sjukhuset och fördes därmed till en polisstation i södra London. Mannen är nu gripen och misstänks för mord. 

- Vi fortsätter med vårt fokus på vår linje om en undersökning om mental hälsa och har fortfarande en öppen uppfattning om motivet, säger en talesman för polisen till the Guardian

På en pressträff på torsdagsmorgonen uppgav en talesman för polisen i London att den gripne 19-åringens "psykiska hälsa" var en betydande faktor i fallet, men att ett terrormotiv inte kan uteslutas. På eftermiddagen bekräftade polisen att gärningsmannen är en norsk medborgare och att det inte finns något bevis som tyder på en terrorkoppling. 

- Vid denna pukten tror vi att detta var en spontan attack och att offren valdes slumpmässigt, säger en talesman för polisen.

Polisen misstänker nu att mannens agerande orsakats av mental ohälsa. Det är en bedömning som har gjorts efter intervjuer med gärningsmannen och hans anhöriga. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.