En halv miljon utan vatten efter vulkanutbrott

Nära en halv miljon människor i Kongo-Kinshasa är utan dricksvatten efter att vulkanen Mount Nyiragongo fick ett utbrott förra veckan. Läkare utan gränser beskriver situationen som akut, rapporterar BBC.

ANNONS
|

Det var förra helgen som vulkanen Mount Nyiragongo, tio kilometer från staden Goma i östra Kongo, spydde ur sig lava. 32 personer dog, enligt FN.

Enligt vulkanologen Dario Tedesco är Goma en av världens farligaste städer att leva i till följd av risken för naturkatastrofer som denna.

Hundratusentals människor har ännu inte kunnat återvända hem.

Vulkanutbrottet förstörde dessutom en vattenreservoar och ledningar, vilket lämnat nära en halv miljon människor utan tillgång till dricksvatten.

LÄS MER:Kinas skräck: Livsfarliga mutationen sprider sig

Enligt Läkare utan gränser har hundratusentals förlorat sina hem och hjälpbehovet är stort.

– Vi kräver akut hjälp från andra humanitära organisationer som kan hjälpa människor, säger Magali Roudaut som leder Läkare utan gränsers arbete på plats.

ANNONS

Bland annat ger man behövande vård i den närliggande staden Sake, där mellan 100 000 och 180 000 människor har samlats i kyrkor, moskéer, skolor och på gator.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS