Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

"En gnista kan leda till gränsstrider"

Fyra frågor till GP:s utlandsreporter Jan Arell om hotet från Nordkorea.

Jan Arell ger svar på frågorna.

Hur tillförlitliga är uppgifterna från den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA?

KCNA är ett statligt propagandaorgan i en av världens hårdaste diktaturer. Dess främsta uppgift är inte nyhetsförmedling i västerländsk mening utan att förhärliga regimen.

KCNA rapporterar också om centralt fattade beslut när regimen vill att allmänheten – och omvärlden – ska känna till dem. Så när KCNA rapporterar att militären är satt i högsta beredskap så är det på det viset. Nordkorea har höjt beredskapen i flera steg de senaste veckorna, vilket enligt nordkoreaner i exil har drabbat den redan tidigare låga produktionen i landets industrier.

Varför gör Nordkorea det här just nu?

USA och Sydkorea har nyligen avslutat en stor, årlig militärmanöver. Efter övningen sade USA och Sydkorea att de gemensamt ska slå tillbaka mot provokationer från Nordkorea. Tisdagens besked kan vara ett svar på det uttalandet.

Nordkorea har flera gånger tidigare använt hot i försök att tvinga fram förhandlingar om ökat bistånd till landet. Det inrikespolitiska syftet är att ena landet runt den nye och unge ledaren Kim Jong-Un.

Enligt Nordkorea är det USA och Sydkorea som hotar freden på den koreanska halvön och man har i 60 år anklagat USA för att förbereda ett krig.

Hur allvarligt är hotet?

Nordkorea tros inte ha förmåga att nå det amerikanska fastlandet med sina robotar, även om det är vad man hotar med. Däremot kan man nå delstaten Hawaii och stora amerikanska baser på Stilla havs-öar som Okinawa och Guam.

Det som känns hotfullt är att den upptrappade spänningen ökar risken för missförstånd. En liten gnista kan snabbt leda till strider längs gränsen mellan de koreanska staterna.

Vad blir USA:s svar?

På kort sikt kommer USA förmodligen att hårdbevaka vad som händer i Nordkorea med hjälp av satelliter och avlyssning.

På längre sikt förbereder sig USA för en ökad nordkoreansk slagkraft som kan innefatta kärnvapen. Existerande antirobot-system ska förstärkas längs den amerikanska västkusten och i Alaska. Dessutom ska fler anläggningar byggas i Japan som tidigt varnar om Nordkorea avlossar robotar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.