Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

En polisbil utanför köpcentrumet Herman i Kuopio i Finland. Bild: Jaakko Vesterinen/Lehtikuva/TT
En polisbil utanför köpcentrumet Herman i Kuopio i Finland. Bild: Jaakko Vesterinen/Lehtikuva/TT

En död och flera skadade i finskt våldsdåd

En kvinna har dött och tio personer skadats i ett våldsdåd i Kuopio i Finland. Dådet ska ha skett på en yrkesskola. En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för mord.

En kvinna har dött och tio personer skadats i ett våldsdåd i den finska staden Kuopio i norra Savolax. Samtliga är elever och personal på skolan, enligt finska polisen.

Två personer är allvarligt skadade.

Polisen har gripit en misstänkt gärningsman som är elev på skolan. Mannen, som är finsk medborgare, var beväpnad med ett sabelliknande stickvapen och ett eldvapen och ska ha attackerat flera personer i ett klassrum.

Polisen avlossade flera skott i samband med gripandet och den misstänkta gärningsmannen skadades allvarligt. En polis skadades lindrigt i insatsen.

Den misstänkte gärningsmannen har inte kunnat förhöras av polis, och det är därför för tidigt att säga något om motivet, meddelade polisen på en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Sex vårdas på sjukhus

Sex av de skadade vårdas fortfarande på sjukhus, uppger Antti Hedman vid Kuopio universitetssjukhus enligt Hufvudstadsbladet.

Två av dem har allvarliga skärskador, men deras tillstånd är stabilt.

En kvinna som äger en butik i köpcentret säger till nyhetsbyrån STT att hon hörde rop på hjälp.

– En lång korridor går igenom hela byggnaden. Flera personer sprang mot vårt affärsutrymme från den andra änden där utbildningen ligger.

En av dem som kom springande mot henne var en lärare som hade en skada i handen.

– Jag tänkte att herregud, något har hänt. Jag förde läraren till toaletten och tänkte att jag måste trycka på såret. Jag hjälpte läraren till en sittande ställning och höll handen ovanför hjärtat.

Skolan stängs

Dådet skedde i en yrkesskola som ligger i ett köpcentrum. 300 studerande ska ha varit på skolan vid tiden för dådet, de flesta i åldern 16-19 år. Även vuxenstuderande går på skolan.

Skolan har bekräftat att en allvarlig incident har inträffat och hänvisar till finska myndigheter för mer information.

– Jag var där i går. Då var atmosfären jättebra och alla jobbade hårt. Men det som har hänt nu har chockat alla. Det är en väldigt svår tid för skolan, säger Heikki Helve, vd på yrkesskolan i Kuopio till TT.

Han uppger att skolan med största sannolikhet kommer att vara stängd även på onsdagen och att man kommer organisera krishjälp för både lärare och elever.

– Så snart som möjligt hoppas vi kunna fortsätta med våra dagliga rutiner som vi brukade, säger Helve.

Statsministern fördömer dådet

De skadade personerna fördes till universtitetssjukhuset i Kuopio, som fick larm om en stor händelse strax före klockan 13, finsk tid.

Finlands statsminister Antti Rinne har fördömt dådet på Twitter, och kallar det "chockerande och oacceptabelt". Han framför också sina och regeringens kondoleanser till de anhöriga.

Finlands justitieminister Anna-Maja Henriksson har också fördömt dådet, och framfört sitt varmaste deltagande till offren och deras familjer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.