Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/24

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

En död i Kaliforniens brandinferno

Runt om i södra Kalifornien bekämpar över 5 000 brandmän flera svåra skogsbränder. Ett dödsfall har rapporterats i Ventura.

Över 230 000 människor har tvingats fly sina hem, bland dem invånare i utkanten av USA:s näst största stad Los Angeles. Några av dem har därefter kunnat återvända.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Extrema vindbyar som kan nå upp till 36 meter per sekund – med råge orkanstyrka – försvårar räddningsarbetet. Det ogynnsamma vädret väntas hålla i sig till på söndag.

Ett av de områden som drabbats är exklusiva Bel Air, där mångmiljonfastigheter förstörts.

Skolor har tvingats stänga

Skolor i Los Angeles-området har tvingats att stänga. En del invånare har tvingats att fly lågorna med bara minuters varsel.

Enligt myndigheterna rör det sig om sex större bränder från Los Angeles upp längs Stilla havs-kusten till Santa Barbara. Även söderut mot San Diego brinner det.

Ett dödsfall har rapporterats i Ventura, norr om Los Angeles, och över 400 bostäder och andra byggnader har förstörts, enligt myndigheterna.

Hotade vingård

En skogsbrand har drabbat staden Fallbrook norr om San Diego, och rasat i ett område där särskilt pensionärer bor. Där har 20 bostäder förstörts. Branden växte snabbt på bara några timmar och guvernör Jerry Brown har utlyst nödläge för San Diego County, enligt Reuters. Minst två personer har förts till sjukhus med brännskador.

En av bränderna hotade en vingård som ägs av mediemagnaten Rupert Murdoch. Vingården har evakuerats och möjligen har några byggnader eldhärjats, men huvudbyggnaden är fortfarande intakt, uppger han.

Trump: Katastroftillstånd

Insatsen från brandkåren i Kalifornien har varit enorm. Minst 5 700 brandmän ska bekämpa de flera olika skogsbränderna runt om den amerikanska delstaten, uppger den amerikanska tv-kanalen CNN.

Samtidigt har USA:s president, Donald Trump under fredagen utfärdat katastroftillstånd i Kalifornien vilket gör att de federala myndigheterna nu kan gå in med resurser för att bistå delstatsmyndigheter med hjälp för att bekämpa bränderna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.