Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Flera har skjutits utanför ett slott i danska Rungsted. Polisen utesluter inte att skjutningen är gängrelaterad. Bild: Mathias Øgendal
Flera har skjutits utanför ett slott i danska Rungsted. Polisen utesluter inte att skjutningen är gängrelaterad. Bild: Mathias Øgendal

En död – fyra sårade i skottlossning i Danmark

En död och fyra personer är sårade efter en skottlossning i Rungsted norr om Köpenhamn i Danmark, enligt danska polisen. Polisen tror händelsen är gängrelaterad.

Flera danska medier rapporterar om den omfattande skottlossningen vid Rungsted på Nordsjälland, norr om Köpenhamn. Vid en presskonferens på lördagskvällen, som danska Extrabladet liverapporterar ifrån, så ska polisen ha uppgett att en person har dödats och fyra andra blivit sårade.

I tweets från polisen i Nordsjälland tidigare under kvällen bekräftade man händelsen med: ”Vi har en massiv närvaro...på grund av skottlossning. Flera har träffats. Vi rapporterar här på Twitter när vi har ytterligare information”.

Kan vara gängrelaterat

Enligt polisen tog man emot larmet strax efter klockan 18 på lördagskvällen, man förklarade sedan vid halv åtta-tiden att det ännu är för tidigt att säga något om motiven och att man följer flera spår, men skriver samtidigt: ”Det kan inte uteslutas att det är gängrelaterat”. Vid presskonferensen på lördagskvällen upprepade danska polisen att man arbetar med teorin att det kan vara gängrelaterat: det rör sig troligen om en konflikt mellan två lokala gäng. Skottlossningen ska ha varit en reaktion på en händelse tidigare på kvällen.

– Något tyder på att detta är en andra våg där man valde att använda vapen, säger polisinspektör Lau Thygesen vid en presskonferens på lördagskvällen.

Skadade från skottlossningen kördes med poliseskort för att få vård.

Stor insats

Vittnen till Extrabladet berättade om ett stort polisuppbåd, med poliser med skottsäkra västar och automatvapen och 3–4 ambulanser på plats. Enligt danska TV2 var minst fem ambulanser på plats. Vidare cirkulerade enligt Extrabladet polishelikopter och det var en grupp kriminaltekniker på plats. Skottlossningen ska ha skett vid ett slott utanför den danska staden. Det aktuella slottet hyrs ut till evenemang som konferenser, bröllop och fester.

Ögonvittnet Jakob Olrik säger till Danmarks Radio att sju–åtta personer ska har sprungit upphetsade och skrikande runt i området.

– Polisen sade att vi inte fick gå ut på vägen, och att vi skulle gå inomhus. Det var en rätt våldsam upplevelse, säger han till Danmarks Radio.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.