Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En bit på väg mot Vita huset

Mycket kan gå bra. Men lika mycket kan gå snett. Presidentkandidaterna manövrerar både i kända och okända farvatten. Förändring, erfarenhet och ledarskap är centrala ord i kampanjerna. Men problemet är att förankra dem till den egna personen.
Startskottet har gått med nomineringsmötena i Iowa. Varje dygn blir efter detta en kamp för att vinna terräng utan att slinta. Men med ofta tre-fyra framträdanden varje dag - och nästan aldrig en hel dag för vila - är risken för snedsteg överhängande.
Ett ord som blir fel eller en mening som kan misstolkas betyder tvärstopp i hela valmaskineriet, och det kan dröja veckor innan kandidaten får möjlighet att tala om sakfrågorna som kampanjen är uppbyggd kring.
I värsta fall blir det aldrig möjligt att återkomma.
Amerikanska toppolitiker förväntas i det här läget att vara tillgängliga och beredda på allsköns frågor. Och det innebär att de mindre kunniga lätt hamnar fel. Medan senatorerna - som i senaten hanterar utrikes ämnen och förväntas ha läst på - klarar frågorna om Pakistans framtid efter mordet på Benazir Bhutto, hackar kandidater som den tidigare republikanske guvernören Mike Huckabee fram svar som kan ge intrycket av att hans kunskaper är bristfälliga eller i värsta fall obefintliga.
Utrikespolitik sägs ofta inte spela någon roll i amerikanska presidentval. Det är hemmafrågorna och den egna plånboken som avgör. Det är både ett riktigt och felaktigt påstående. De "nära" frågorna som skolan, sjukvården, skatterna, arbetstillfällen och bekämpning av brottsligheten är viktiga, men frågorna som ligger "borta" är en del av det fullständiga pusslet. Och detta särskilt i en tid när USA befinner sig i krig i Irak och är involverat i det som kallas "kriget mot terrorismen".
Ovärdig Amerika
De skattepengar som satsas på kriget i Irak skulle, enligt en majoritet av väljarna, i stället kunna användas hemma i USA. Ovanpå det ses George W Bush av allt fler som en president som är ovärdig Amerika. Han motsvarar inte den amerikanska självbilden, vilket är den allvarligaste invändningen mot hans presidentstyre.
Inte ens republikanerna ställer upp utan ger honom bottennnoteringar i opinionsmätningarna. New York Times, uppfattad som liberal, har ofta haft en förlåtande attityd när det gäller hur Bush sköter presidentskapet även då kritik riktats mot inslag i presidentens politik.
Vid nyår valde dock tidningen att rikta häftig kritik mot Bush på alla plan och beskrev honom som en av de sämsta presidenter USA haft.
Erfarenhet ett honörsord
Ledarskap är ett återkommande tema i alla amerikanska presidentvalskampanjer. Det är viktigt att framstå som en bra och stark ledare. Erfarenhet är ett annat honnörsord.
I år är förändring också cent-ralt. Med tanke på de negativa markeringarna för George W Bushs presidenttid är förändringen det hoppingivande. Men världsläget ger inte utrymme för experimenterande för förändringens egen skull. Erfarenhet och förändring kopplas samman.
Ingen av årets presidentkandidater har erfarenhet av att leda USA. Ingen är president som söker återval eller har varit vicepresident. Det gäller att skapa känslan av ett erfaret ledarskap som kan omsättas i praktiken i Vita Huset.
Rudy Giuliani pekar på sina sista borgmästarveckor efter terrordåden den 11 september 2001. Hans tema är att den som visat sig hålla måttet i en sådan kris också klarar påfrestningarna som det innebär att vara president.
John McCain påminner om sina år som torterad fånge under Vietnamkriget. Den som förmår behålla sin styrka, livsvilja och patriotism under sådana omständigheter klarar också att vara president, är hans budskap.
Hillary Clinton talar om insikten som hon fick av hur makten måste fungera under sina åtta år med maken som president och med sina egna sju år som senator.
Det är värre för de övriga kandidaterna att framstå som presidentämnen, och det hjälper inte att påpeka att ämbetet förvandlar och i bästa fall förädlar utövaren.
Oerfarenhet har ofta varit helt nyvalda presidenters största problem.
Men om oerfarenheten i stället kan beskrivas som brist på negativ belastning finns början till ett vinnande koncept som utmynnar till det i dag positivt värdeladdade ordet förändring.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.