"En av de som skjutits var min klasskompis"

ANNONS
|

– Det började strax före sju då militär och polis begav sig mot lägret. Klockan sju började de kasta gasbomber från polisflygplan och krypskyttar sköt mot människor, säger Omar Abdelaal Saleh.

Han berättar att han under dagen hela tiden sett poliser ståendes i polisbilar som skjuter mot demonstranter.

– De står i fordon som är som ett mellanting mellan polisbilar och pansarvagnar kan man säga. Grejen är att de inte kan veta vem som tillhör vilken grupp, vem som är Mursianhängare, vem som demonstrerar för demokrati eller något annat. Men de skjuter ändå.

Uppgifterna om antalet döda varierar stort, men rapporter från bland annat al-Jazira under eftermiddagen talar om minst ett hundratal dödsoffer.

ANNONS

– En av de som skjutits ihjäl var min klasskompis. Jag fick veta nyss via en vän som talade med sin pappa i telefon, säger Omar.

– Vi ska kanske på begravning i kväll, jag vet inte.

När vi talas vid befinner han sig i närheten av det största lägret Rabaa al-Adawiya. Han går tillsammans med vänner eftersom han är rädd att militären ska ge sig på den som går ensam, och tvingas gömma sig för att inte hamna mitt i skottelden. Trots att han är rädd tycker han att han har en skyldighet att fredligt demonstrera för det han tror på.

– Vi måste kämpa för att få demokrati. Om inte vi kämpar kommer ingen annan göra det åt oss, säger han.

Militären hävdar att den funnit vapengömmor inne i Brödraskapets läger. Omar säger att han i dag har sett demonstranter kasta sten, men säger att han under tiden då han själv bott i lägren inte sett skymten av några vapen.

– Jag är helt säker på att människorna i lägren varit obeväpnade.

Omar tycker att det är svårt att gissa vad som kommer att hända nu, men tror att polisen lyckas ta kontroll över Kairo innan skymningen.

ANNONS

– I andra städer kommer det nog vara ännu mer kaotiskt under kvällen. Där har militären tappat kontrollen, polisbilar och polisstationer står redan i brand.

ANNONS