Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har börjat undersöka om Sputnik V lever upp till unionens säkerhetskrav. Bild: Frantisek Ivan
EU:s läkemedelsmyndighet EMA har börjat undersöka om Sputnik V lever upp till unionens säkerhetskrav. Bild: Frantisek Ivan

EMA granskar det ryska vaccinet Sputnik V

Det europeiska läkemedelsverket undersöker om det ryska vaccinet Sputnik V kan börja användas även i EU:s medlemsstater. Beslutet bygger bland annat på resultat från kliniska studier och labbanalyser.

Företaget R-Pharm Germany GmbH har flaggat för att de vill distribuera det ryska covid-19-vaccinet Sputnik V inom EU.

Det europeiska läkemedelsverket, EMA, har också beslutat att löpande utvärdera studiedata om Sputnik V. Tillvägagångssättet innebär en snabbare handläggning inför en formell ansökan och eventuellt godkännande.

– EU har utsett två länder som har huvudansvaret för att göra granskningen och skriva en rapport. Sedan skickas rapporten till andra medlemsländer för synpunkter, varav Sverige är ett, säger Charlotta Bergquist, vaccinkoordinator på Läkemedelsverket.

Redan i dag används Sputnik V i Ungern och Slovakien.

LÄS MER: Frustrerade medlemmar söker vaccin utanför EU

LÄS MER: Vaccin till världen mjukt maktmedel för Moskva

Sputnik V måste godkännas och upphandlas

EMA kommer att undersöka om Sputnik V lever upp till EU:s krav på effektivitet, kvalitet och säkerhet. Om fördelarna visar sig överväga eventuella nackdelar kan vaccinet komma att användas även inom EU.

– Det hänger på om det blir godkänt, men också på om det upphandlas. Det är två helt olika beslut, säger Charlotta Bergquist.

Bild: Jeanette Hägglund
Bild: Jeanette Hägglund

Studier har visat att Sputnik V har en effektivitet på 91,6 procent. Enligt The Lancet ska vaccinet också fungera bra för alla åldersgrupper.

Charlotta Bergquist vill dock inte uttala sig om kvaliteten på Sputnik V.

– Det är för tidigt att säga, i och med att det ännu inte blivit granskat, säger hon.

För närvarande pågår löpande granskningar av vaccinerna från Novavax och Janssen hos EMA. Innan en ansökan om löpande granskning kan lämnas in till EMA måste myndighetens expertkommitté och en arbetsgrupp för covid-19 ge grönt ljus.

LÄS MER: Löfven: EU:s vaccinsamordning bäst för folket

LÄS MER: Bergström: Kontraktsförslag väntas om Sputnik

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.