Under torsdagen gick EMA ut med nya råd gällande Pfizers läkemedel mot covid-19. Bilden har ingenting med läkemedlet att göra.
Under torsdagen gick EMA ut med nya råd gällande Pfizers läkemedel mot covid-19. Bilden har ingenting med läkemedlet att göra. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

EMA ger nya råd om covidpiller

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har gett nya råd om användningen av Pfizers covidpiller. Läkemedlet är ännu inte fullt godkänt i EU.

ANNONS
|

Under torsdagen meddelade EMA nya råd gällande Pfizers covidläkemedel, Paxlovid, i ett pressmeddelande.

Läkemedlet kan ges till vuxna som fått covid-19 och som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Men individen ska inte behandlas med tillskott av syre. Behandlingen med Paxlovid ska i så fall påbörjas så snart patienten diagnostiserats med covid-19.

LÄS MER:Nytt fall av omikron bekräftat i Västra Götaland

Anledningen till EMA:s nya råd är att nationella myndigheter ska kunna ta ställning till en eventuell tidig användning, innan läkemedlet godkänns för försäljning. Detta med anledning av en stigande smittspridning och dödstal inom EU.

Paxlovid är ett antiviralt läkemedel som minskar förmågan hos coronaviruset att föröka sig i kroppen, de två aktiva substanserna i Paxlovid finns redan som separata läkemedel.

ANNONS

Ytterligare studier krävs för godkännande

Råden är baserade på studier med patienter som uppvisade symtom på covid-19 och som var ovaccinerade, hade minst en underliggande sjukdom och som inte blivit inlagda på sjukhus. Studien visade att användandet av Paxlovid minskade risken för sjukhusvistelse och död när behandlingen påbörjades inom fem dagar efter symtomstart.

De vanligaste biverkningar som rapporterades under behandling eller uppkom inom en månad var smakstörning, diarré och kräkningar.

LÄS MER:Trippelvaccinerad kronprinsessa smittad

Behandling med läkemedlet rekommenderas inte till gravida och ammande eller till personer som inte använder preventivmedel. Detta beror på att laboratoriestudier på djur har visat att höga doser av Paxlovid påverka tillväxten på fostret.

Sedan 13 december har EMA påbörjat en mer omfattande granskning av Pfizers läkemedel för en eventuell ansökan om försäljningstillstånd.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS