Läkemedlet bamlanivimab.
Läkemedlet bamlanivimab. Bild: Eli LiIly via AP/TT

EMA öppnar för nytt covidläkemedel i nödläge

Den europeiska läkemedelsmyndigheten European medicines agency (EMA) öppnar för nationell användning av det nya läkemedlet bamlanivimab i behandling av covid-19.

ANNONS

I ett uttalande på fredagen skriver EMA att dess vetenskapliga läkemedelskommitté CHMP "har genomfört en granskning av. . . bamlanivimab och etesevimab för behandling av patienter med covid-19."

De två läkemedlen kan kombineras hos patienter med bekräftad covid-19 "som inte behöver extra syresättning men där risken är hög att sjukdomen blir mycket allvarlig".

Följer ofta EMA:s rekommendation

CHMP skriver också att man granskat om läkemedlet bamlanivimab kan användas enskilt, och kommit till slutsatsen att så är möjligt trots osäkerhet om användandet gör nytta.

Man har inte heller funnit några allvarliga bieffekter av läkemedlet.

Därmed ger CHMP klartecken för nationella beslut om att använda läkemedlet när nödläge råder, även innan dess att ett formellt godkännande har utfärdats.

ANNONS

Slutliga formella godkännande ges av EU-kommissionen, som i de flesta fall följer EMA:s rekommendationer.

Även den amerikanska myndigheten FDA har kommit till en liknande slutsats om bamlanivimab.

Beredskapslicens utfärdat

Sverige har tidigare gett läkemedlet en så kallad beredskapslicens. Beskedet från Läkemedelsverket kom den 18 februari. Det innebär att läkemedlet inte är formellt godkänt, men att läkare kan skriva ut medlet.

Bland de länder som fattat liknande beslut finns Kanada, Tyskland, Israel, Italien, Ungern och USA.

Läkemedlet har tagits fram av det amerikanska bolaget Eli Lilly, med högkvarter i Indianapolis i Indiana.

Bamlanivimab har tagits fram särskilt för att behandla covid-19.

Det antivirala läkemedlet, som består av konstgjorda antikroppar som ges via dropp, ska ges till dem som riskerar att bli allvarligt sjuka.

Läkemedlet ses som viktigt vid en eventuell tredje våg under coronapandemin, och i väntan på ett flertal har vaccinerats.

Grim Berglund/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS